Скални рисунки

Древни пещерни рисунки в Индонезия са стари поне колкото праисторическите изображения в Европа, сочи проучване, публикувано в списание Nature миналия октомври.

Проучването показва, че преди 40 000 години не само нашите предци в Европа са се занимавали с изкуство. Откритието дава нови сведения за още по-ранни прояви на творчество у съвременните хора, отколкото учените са предполагали до сега.

Археолозите изчислили, че над десетина рисунки на ръце оцветени в пурпурно и две подробни рисунки на животно описано като комбинация между свиня и елен, датират от преди 35 000 до 40 000 години.

Това поставя рисунките открити на индонезийския остров Сулавеси, югоизточно от остров Борнео, в същия времеви период като рисунките намерени в Испания и Франция.

Учените смятат, че едно от индонезийските изображения е на най-малко 39 900 години, което го прави най-старата подобна рисунка известна на науката до момента.

От 1950 г. насам са открити над 100 индонезийски пещерни рисунки. През 2011 г. учените забелязват върху рисунките специфични образувания, които геолозите наричат „пещерни пуканки“. Тези минерални струпвания съдържат микроскопични количества радиоактивен уран, който прави възможно използването на нова технология за датиране посредством измерване нивото на разпад на този химичен елемент. Резултатите от изследването показват, че рисунките са на поне 40 000 години.

"Не очаквахме подобен резултат", си спомня водещият автор на проучването Максим Обер, археолог и геохимик в университета Грифит в Австралия.

Обер определя рисунките на животни като "изключително добре направени".

"Имайки предвид, че са от преди 40 000 години, е просто невероятно!", сподели Обер в телефонно интервю от Джакарта, Индонезия.

Джон Ший, палеонтолог в университета Стоуни Брук в Ню Йорк, не е участвал в проучването, но окачестви откритието като важно и променящо това, което науката смята за начало на човешкото изкуство.

Според Обер, преди това откритие, експертите са имали европейско-центрични възгледи за това как, кога и къде се е зародило изкуството.

"Кога е започнало изкуството е важно, тъй като то ни определя като вид", допълва ученият.

Джон Ший отбелязва в писмо по електронната поща: "Много от нас биха се затруднили да възпроизведат тези рисунки, затова хората създали рисунките в индонезийските пещери, може дори да са били по-напреднали от нас в това отношение."


 

Този уебсайт използва cookies