Стара Загора

Интересът към духовната практиката Фалун Гонг у нас продължава. Този път Българско национално радио Стара Загора покани на 19 януари 2015 г. в предаването "Репортер" двама местни последователи на Фалун Гонг, за да запознаят слушателите със същността на този метод за самоусъвършенстване.

Водещата на предаването Зорница Семерджиева въведе слушателите в темата, като представи накратко Фалун Гонг (още известна с името Фалун Дафа). Тя обясни, че това е китайска традиционна практика с пет лесни за изпълнение упражнения, които спомагат за поддържане на добро здраве, и философия, която подобрява характера. Практиката се разпространява напълно безплатно.

Водещата разказа, че е открила симпатизанти на духовния метод в градския парк „Аязмо”. Там те се събират за изпълнение на медитативните упражнения всеки ден от понеделник до събота от 9 часа сутринта. А в неделя от 10 часа сутринта в парк „Пети октомври” (долна гъба) приятната китайска музика съпровождаща упражненията зазвучава независимо дали времето е топло или студено.

Златко Добрев, гост в предаването и последовател на Фалун Гонг, разказа, че това е широко разпространена практика с над 100 милиона последователи по цял свят. Повечето са усетили благоприятния ефект върху здравето си.

Илияна Господинова, втори гост и практикуваща Фалун Гонг, допълни, че упражненията са подходящи както за деца, така и за възрастни. Първите четири упражнения се изпълняват с леки, плавни и кръгообразни движения на ръцете, а последното, пето, е седяща медитация. Упражненията на Фалун Гонг са много по-лесни от повечето йога упражнения: не се изисква специална дихателна техника и човек може да ги прави както в група, така и самостоятелно вкъщи.

Всеки е добре дошъл да се включи в изпълнението на упражненията и може да ги научи на обявените места в Стара Загора.

Embed Music Files - Audio File Hosting - 2015-01-19-Audio-FD-BNR-Star...

Религия ли е Фалун Гонг?

Златко Добрев обясни, че Фалун Гонг е вид цигун. Цигун няма религиозна форма, няма молитви, а е чисто самоусъвършенстване. Основните принципи на Фалун Гонг са Истинност, Доброта и Търпение. Те са описани в книгата „Джуан Фалун”, която е основната философия на практиката. Тези принципи помагат на хората да бъдат по-добри.

Книгите на Фалун Гонг са свободно достъпни в Интернет на български език на уебсайта www.falundafa.org и могат да бъдат закупени в книжарници из цялата страна.

Защо Фалун Гонг е преследван в Китай?

Водещата разказа, че от 1992 г., когато основателят на практиката, г-н Ли Хонгджъ, започва да я преподава публично, до 1999 г., когато започва преследването на Фалун Гонг, последователите са между 70 и 100 милиона души в Китай. Така те стават близо два пъти повече от членовете на китайската комунистическа партия (ККП).

Тогавашният държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин вижда в лицето на Фалун Гонг заплаха за властта на партията и обявява духовния метод за зъл култ. Така на 20 юли 1999 г. Дзян Дзъмин издава еднолична заповед за започване на гонения срещу последователите на практиката.

Средствата, с които си служи ККП в това преследване, са арести, изтезания, промиване на съзнанието, затваряне на практикуващите в трудови лагери и психиатрични клиники, и отнемане на органите им, докато те са все още живи.

След като медицински изследвания установяват, че последователите на Фалун Гонг са в отлично здраве благодарение на практиката, започва политика на използването им за живи донори на органи. В тази престъпна търговия участват полиция, армия, лекари и цялата държавна власт.

Според доклада „Кървава реколта” на двамата канадски експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас, за периода 2000-2005 г. в Китай са извършени 41 500 трансплантации на органи, чийто източник е неизвестен. Доказателства сочат, че органите са насилствено придобити от затворници на съвестта, включително от практикуващи Фалун Гонг.

В заключение, водещата изреди международна подкрепа в защита на Фалун Гонг и прекратяване на репресиите в Китай, които продължават вече 15 години.

"Международни организации, между които ООН, Европейският парламент и Американският конгрес, призовават за прекратяване на репресиите срещу последователите на Фалун Гонг. През декември 2013 г. Европейският парламент прие резолюция, която настоява Китай незабавно да прекрати действията по отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг, които са задържани в трудови лагери и центрове за превъзпитание."

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies