Д-р Желю Желев, президент

България изгуби първия си демократично избран президент на 30 януари 2015 г.

Освен виден обществен деец, философ, антикомунист и автор на книгата "Тоталитарната държава", д-р Желю Желев беше и приятел на Фалун Гонг.

Български поддръжници на духовната практика са се срещали неколкократно с д-р Желев и са го запознавали със същността на Фалун Гонг и с продължаващото преследване на последователите на практиката в комунистически Китай.

По време на церемонията по връчване на първата награда за човешки права на Български Хелзинкски Комитет през 2008 г., д-р Желю Желев разговаря с български практикуващи Фалун Гонг.

Българският президент им сподели, че е запознат с проблема за нарушенията на правата на последователите на Фалун Гонг в Китай. Той добави, че е наясно с методите, използвани от китайския режим и че не е учуден от факта, че в Китай се прави всичко възможно, за да се затъмни "свелината" за случващото се с китайците.

Българските практикуващи Фалун Гонг му дадоха копие от доклада "Кървава реколта", доказващ отнемането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг. Текстът описва престъплението, извършвано от комунистическия режим чрез организирана система от военни болници, затвори, трудови лагери и фирми, сътрудничещи за развитието на трансплантационен „туризъм“.

Според д-р Желев най-тъжното е, че въпреки изнесената информация за сериозни нарушения на човешките права, много държавни ръководители са отишли на Олимпиадата в Пекин през 2008 г.

През 2009 г., д-р Желю Желев даде интервю за международната медия Епок Таймс (Епохални времена) послучай 20-годишнината от падането на Берлинската стена.

В статия със заглавие "Комунизмът беше обречен" президентът описа целия механизъм на действие на комунистите по време на събитията около 10 ноември 1989 г., своята роля в тях, какви вреди е нанесъл комунизмът на българския народ и какви са уроците, които българите трябва да научат от тази тъмна страница от нашата история.

Медията Епок Таймс е създадена през 2000 г. в САЩ от китайски дисиденти, сред които и практикуващи Фалун Гонг, с цел пробиване на информационната цензура относно потъпкването на човешките права в Китай. Медията съществува и на български език в Интернет.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies