преследване Фалун Гонг Дафа Китай

В живота има дати, които помним цял живот. За последователите на духовния метод Фалун Дафа (Фалун Гонг) това е датата 20-и юли.

Преди 21 години, точно на тази дата, започва национална кампания на арести, физически и психически тормоз и дори убийства на последователи на метода. Управляващата тоталитарна китайска комунистическа партия (ККП) — с еднолична заповед на тогавашния държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин — обявява последователите на Фалун Дафа за врагове на народа.

Как е възможно мирни граждани, които следват духовните принципи Истинност, Доброта, Търпение, да бъдат заклеймявани по този начин? Нима желанието на човек да бъде истинен към себе си и другите, да бъде добросърдечен и милосърден, и да проявява състрадание и толерантност, може да се определя като неправилно? В западния, демократичен свят, тези човешки ценности са смятани за висши добродетели. Така е било и през хилядолетната история на Китай. Но в съвременната, индустриално развита източна държава, те биват постепенно заклеймявани като табу и заменяни с партийна идеология.

Комунистическата пропаганда и промиването на съзнанието кара хората да не вярват в духовното, да отричат съществуването на по-висша сила и да не следват традициите и многовековните вярвания. В замяна, още от ранна детска възраст, хората са индоктринирани с изкривена представа за света и псевдо ценности, които китайският комунистически режим систематично внедрява във всеки аспект на образованието, литературата, културата и социално-икономическия живот.

Агенция "Синхуа", официалният говорител на ККП, пише през 1999 г.: "Преподаваните от Фалун Гонг принципи Истинност, Доброта, Търпение нямат нищо общо със социалния, етичен и културен прогрес, който ние се стремим да постигнем."

И когато през 1999 г. ККП установява, че в Китай има близо 100 милиона последователи на Фалун Дафа, тя си поставя за цел да унищожи движението. Но какво се оказва две десетилетия по-късно? Фалун Дафа не само се радва на популярност и признание по цял свят, но в условията на нашето трудно и объркано съвремие все повече хора се обръщат към практиката в търсене на вътрешен мир и спокойствие.

20-и юли е също напомняне за света, че откакто е дошла на власт, ККП не се е променила ни най-малко и че китайският народ е жертва на един жесток режим, завзел властта с помощта на безкрайни кръвопролития.

По ирония на съдбата, ККП е създадена преди 98 години, именно през юли. От своето създаване, партията е избила общо 11 000 католици, 46 000 интелектуалци и три милиона последователи на различни религии. Един от най-тежките периоди в съвременната история на Китай е общонародната кампания "Големият скок напред" (1958–1961 г.), по времето на която от глад умират 40 милиона души. Убитите във всички тиранични кампании на режима досега са между 80 и 100 милиона души.

През 1950 г. Тибет е завладян от Китай и така неговите жители стават една от петте най-застрашителни за режима групи наред с активисти за демокрация, уйгури, поддръжници на независимостта на Тайван и последователите на духовния метод Фалун Дафа.

Китай отново показа пълно незачитане на човешките права и демокрацията с разрушаването на статута на Хонконг и потъпкването на установения там демократичен ред. Само дни след влизането в сила на специалния така наречен "Закон за национална сигурност в Хонконг" видяхме масови арести на протестиращи срещу режима в Китай и продемократични активисти. Не е ли това пореден пример как ККП безцеремонно потъпква човешките права и се намесва грубо, за да потуши и заглуши всяка възможна критика към своя режим?

На 20 юли 1999 г. Дзян Дзъмин нарежда органите за сигурност и правната система на Китай да започнат тежки репресии срещу симпатизантите на практиката Фалун Дафа: "Разрушете репутацията им, унищожете ги финансово и физически", са нарежданията, дадени на полицията, според свидетелства на хора, работещи в системата.

Но след 21 години, последователите на Фалун Дафа не са нито елиминирани, нито докарани до нищета. Те продължават да разказват на света за случващото се със своите съмишленици в Китай. И въпреки че комунистическият режим продължава да клевети името на Фалун Дафа, след две десетилетия разясняване на фактите, светът вече знае, че проблемът не е във Фалун Дафа, а в тираничния режим, който абсолютно отрича зачитането на всякакви човешки права и свободи.

Вероятно сте виждали мирно протестиращи последователи на Фалун Дафа пред китайските посолства и консулства по света. Това, което правят, е забележително. Въпреки тежките репресии, на които са подложени последователите в Китай, те продължават да протестират мирно. В основата си, техните искания за спиране на репресиите в Китай наистина поставят под въпрос съществуването на режима. Видно е, че докато този режим е на власт, хората ще страдат, ще бъдат преследвани, ще губят живота си в трудови лагери и центрове за промиване на съзнанието, и дори мирни региони ще бъдат атакувани, както се случи с Хонконг.

Ако масовата вълна на пандемията от коронавирус и повсеместните наводнения и земетресения, които се случват в Китай сега, са знак за възмездието, което очаква комунистическия режим, тогава това е в синхрон с разбиранията на китайците от древни времена. Те смятали, че бедствията, болестите и смъртоносните зарази предвещавали дълбока обществена промяна. Дали и този път историята няма да се повтори?

Какъвто и да е случаят, последователите на Фалун Дафа остават верни на принципите Истинност, Доброта, Търпение. Те не губят надежда, че всяко зло има своя край и че доброто ще възтържествува.

Това ще е поредният урок на историята, който ще остане за идните поколения. А нас може да научи как да издигнем своя морал и така да избегнем бъдещи бедствия и катаклизми.

Ивайло Ангелов живее в Сан Франциско, САЩ, от 2002 г. Редовен коментатор по въпросите на САЩ по "Нощен хоризонт" на БНР между 2015 и 2016 г. 

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies