Българска Фалун Дафа Асоциация внесе в посолството на Молдова в София писмо на 5 февруари 2015 г., в което настоява за ревизиране на съдебното решение за включване на знака на китайската практика за подобряване на ума и тялото Фалун Дафа в списъка с екстремистки знаци на Молдова.

Символът на китайската практика за самоусъвършенстване Фалун Дафа (Фалун Гонг) бе включен в списъка с екстремистки знаци заради наличието на свастики в него.

В края на януари 2015 г. Върховният съд на Молдова отхвърли обжалването на Молдовската Фалун Дафа Асоциация и на министерството на правосъдието в Молдова и потвърди решението на Апелативния съд от 2 април 2014 г. за включване на символа в забранителния списък. Това се случи въпреки неотменимото последно решение на молдовския съд от 2010 г., според което символът Фалун не съдържа екстремистко значение.

Новото съдебно решение от 28 януари 2015 г. е поредната атака срещу практикуващите Фалун Гонг, които са преследвани от китайското правителство чрез всевъзможни незаконни средства, а неотменните им човешки права са нарушавани брутално не само в Китай, но и по целия свят, където комунистическото правителство все още успява да упражнява влияние.

Последният пример е задържането в Сърбия на седем български практикуващи Фалун Гонг, двама руски практикуващи, един финландски и един словашки практикуващ. Това се случи по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в западната ни съседка през декември 2014 г. за срещата на върха с премиерите на държавите от Източна и Централна Европа. Тогава и в български медии се появиха материали, в които Фалун Гонг беше очернен като крайнодясно движение заради наличието на свастиката, останала в съзнанията на европейците като символ на национал-социализма.

Свастиката обаче съществува от началото на човешката цивилизация като знак за плодородие, светлина и благополучие, а нацизмът само присвоява този древен символ и изкривява значението му. Свастика има в повечето от будистките храмове в Индия и Азия, както и в няколко стари църкви и манастири в България.

В Германия например, нацисткият знак е криминализиран, но не и символът на Фалун Гонг. През пролетта на 2003 г. по този повод се води съдебно дело: председателят на Германската Фалун Дафа Асоциация получава призовка от прокуратурата в Манхайм заради оплакване, че на регистрирана в Германия уебстраница е показан "нелегален" символ. Заради "сериозността" на случая, районният съд в Майнхайм дава на председателя срок от едва седем дни, за да подготви писмен отговор преди началото на процеса.

Излязлото след края на делото съдебно решение е изцяло в полза на Фалун Гонг: символът Фалун е съвсем различен от нелегалния нацистки знак. Цитат от решението гласи: "Свързаната със символа идеология на Фалун Гонг не дава основания, че може да повлияе негативно на общественото спокойствие, нито пък оставя впечатление, че използването на знака може да доведе нелегални организации до заключението, че и те могат да упражняват свободно своята дейност въпреки забраната. От символа на Фалун Гонг не може да произлезе дори и неволна реклама за свързаните с нацизма идеи и политически цели. Точно обратното: насочените към вътрешна уравновесеност, спокойствие и мир убеждения на движението са ярка противоположност на агресивната и основана на расизъм идеология на националсоциализма."

В решението се посочва още, че Фалун Гонг има милиони последователи в 114 държави по света, както и че китайското правителство преследва практикуващите с всички възможни държавни средства.

За повече информация:
Милена Атанасова, тел. 0878 169 523
Екатерина Желязкова, тел. 0886 254 384

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies