Панагюрище събитие

Китайската практика за самоусъвършенстване Фалун Гонг бе представена за пръв път в Панагюрище на 6 септември 2014 г. Български практикуващи показаха медитативните упражнения на практиката, разказаха за нейната същност и потърсиха подкрепа за прекратяване на репресиите в Китай.

Събитието се проведе в центъра на града и привлече вниманието на обществеността. По същото време в Панагюрище се провеждаше международният младежки танцов фестивал “Пъстър свят”.

Изпълнители и гости на фестивала от Македония, Румъния, Хърватска, Турция и Черна Гора имаха възможност да се насладят на прекрасните танцови изпълнения и в същото време да научат какво е Фалун Гонг и защо неговите симпатизанти са преследвани в Китай от 15 години насам.

Те научиха също и за насилственото отнемане на органи от живи практикуващи Фалун Гонг в Китай. Мнозина се подписаха в подписка, инициирана от неправителствената организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH).

Подписката призовава Върховния комисар на ООН за човешките права да окаже натиск върху комунистически Китай незабавно да прекрати убийствата на практикуващи Фалун Гонг.

Насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай е потвърдено за пръв път в доклада “Кървава реколта” на канадските правни експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас. Според доклада, от началото на преследването през 1999 г. до 2005 г. броят на трансплантациите с неизяснен произход на органите в Китай е 41 500, и техните най-вероятни донори са практикуващи Фалун Гонг.

Жители и гости на Панагюрище бяха любопитни да научат и причината за преследването на Фалун Гонг. Организаторите на събитието им разказаха, че до 1999 г. практиката е била подкрепяна от китайското правителство. Практикуването на петте медитативни упражнения е било популярно масово занимание в почти всички големи градове на Китай.

През 1999 г., комунистическата партия установява, че броят на практикуващите Фалун Гонг е между 70 и 100 милиона души, т.е. почти два пъти по-голям от този на членовете на партията. Това предизвиква завистта и страха на бившия държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин, който дава еднолична заповед за елиминиране на Фалун Гонг в Китай.

Последват масови арести, изтезания и убийства на практикуващи Фалун Гонг. Книгите на практиката биват забранени и държавните медии заливат обществеността с лъжовна и подбуждаща омраза пропаганда срещу Фалун Гонг. Тези репресии продължават и днес.

Когато научи фактите за репресиите, 60-годишен мъж от Панагюрище възкликна: “Запознат съм с темата. Малко са такива като вас. Браво! Продължавайте да разяснявате истината!”

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies