духовната практика Фалун Гонг

Последователи на Фалун Гонг запознаха любителите на китайското изкуство и култура със същността на духовната практика по време на Седмицата на китайското кино, която се проведе между 6 и 13 февруари 2015 г. в Дома на киното в София.

Организатор на прожекциите беше институтът "Конфуций".

Много посетители в Дома на киното взеха листовки и научиха, че Фалун Гонг (още известен с името Фалун Дафа) е китайски метод за самоусъвършенстване, базиран на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Методът включва пет лесни за изпълнение упражнения и три принципа: Истинност, Доброта и Търпение. Практикуването на Фалун Гонг води до постигане на баланс и хармония в ежедневието.

Симпатизантите на Фалун Гонг разказаха още, че Фалун Дафа има чудотворен ефект върху здравословното състояние. Това забележително подобрение е доказано в проучване на близо 13 000 последователи на Фалун Гонг в Китай през 1998 г. При 58,5% от анкетираните настъпило пълно оздравяване. Днес хора от над 114 страни по света, където Фалун Гонг е популярен, споделят подобен опит.

Къде можем да научим медитацията?

Някои от любителите на китайското кино попитаха дали е възможно и те да научат упражненията. Тогава една от практикуващите им обясни, че е напълно възможно, защото в България Фалун Гонг се практикува в различни градове. В София упражненията се изпълняват събота и неделя сутрин в Южен парк от 9 часа и в Борисовата градина всяка събота от 11 часа.

Всяко населено място в България, където има симпатизанти на Фалун Гонг (Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Русе, Добрич и други) има места за изпълнение на упражненията, обикновено в градски паркове.

Тъй като практиката е безплатна и доброволна - не се събират такси и членски внос - всеки може да се присъедини и упражненията ще му бъдат обяснени безвъзмездно.

Всеки може да научи упражненията и да изтегли напълно безплатно книгите на Фалун Гонг от уебсайта www.falundafa.org.

Шокирани от преследването

Пристигайки на прожекцията на 10 февруари, дама на около 50 години каза на практикуваща Фалун Гонг: "Вчера взех от Вас листовка и вечерта я четох. Там пише, че практиката ви е преследвана в Китай. Прочетох и за жестоките репресии, на които са подлагани последователите, как са вкарвани в трудови лагери и са изтезавани. Най-много ме потресе фактът, че са жертва на насилствено отнемане на органи в Китай. Съжалявам."

След като изслуша жената, практикуващата обясни, че след публичното представяне в Китай през 1992 г., практиката Фалун Гонг е многократно награждавана с отличия от китайското правителство, радва се на невиждана популярност и се разпространява изключително бързо сред китайското население. По данни на китайското правителство, през 1999 г. броят на последователите е между 70 и 100 милиона души.

Когато установява, че броят на последователите на Фалун Гонг е близо два пъти по-голям от броя на членовете на китайската комунистическа партия (ККП), тогавашният държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин обявява практикуващите за "враг на народа". Той нарежда пълното унищожение на практиката, в резултат на което последователите ѝ стават жертва на геноцид и репресии. Това продължава вече 15 години.

Когато чу това, жената въздъхна: "За съжаление, хората от моето поколение, живели по времето на комунизма, познават тази потисническа форма на управление и в България. Културата на ККП се вижда ясно и във филмите, които прожектират тази седмица. Страшно е."

Фалун Гонг не е секта

На следващия ден младеж, който имаше билети за всички китайски филми, се спря при практикуващите и им каза, че преди прожекцията, дамата, която представяла филма, съобщила, че пред сградата има практикуващи Фалун Гонг. И добавила, че това е секта и е нужно да внимават.

Тогава една от практикуващите обясни, че Фалун Гонг няма нищо общо със сектите, защото няма религиозен характер и цялата информация и дейност на практиката са публично достояние в Интернет. Тя цитира определението на думата секта в българския тълковен речник: "религиозна общност, която се противопоставя на официалната религия" и "група, която се отцепва от другите".

Тя обясни още, че всеки последовател на Фалун Гонг има своя расова, социална и религиозна принадлежност, които нямат нищо общо с изпълнението на петте упражнения. Практикуващата направи аналог с многобройните йога студия в България, в които се изпълняват подобни плавни и кръгообразни упражнения, целящи балансиране на енергията в човешкото тяло.

"Всеки един от нас има своето образование и професия в обществото. Кое от тези неща прави последователите на Фалун Гонг отцепници?"

Младежът се усмихна в знак на съгласие и каза, че сега е разбрал, че институтите "Конфуций" явно нямат достатъчно информация за същността на Фалун Гонг.

Същата вечер жена на около 40 години, организатор на Седмица на китайското кино, отиде при един от раздаващите листовки за Фалун Гонг, и му заяви: "Вие сте много заблудени хора. Знаете ли, че това е практика, която е забранена в Китай?"

Практикуващият спокойно обясни на жената, че според международни адвокати, запознати с правната система на Китай, Фалун Гонг не е забранен, а е преследван. Подобна забрана не присъства в китайската Конституция и закони. Официална забрана на практиката няма нито в Китай, нито в коя да е друга страна по света. За съжаление обаче, Фалун Гонг е преследван в собствената си родина, където жертва на преследването е самият китайски народ.

Когато чу това, жената остана безмълвна, обърна се и си тръгна.

Институтите "Конфуций" изнасят комунистическата пропаганда

От 2004 г. насам китайското правителство е създало 1 100 институти "Конфуций" в 93 държави по света, включително два в България - в София и Велико Търново.

Институтите официално са места за обучение и културен обмен, но според експерти, те са платформа за индоктриниране на западното общество с пропагандата на ККП, предлагайки партийна версия за история, култура и актуални теми.

"За този институт в цял свят се знае, че действа като 'кадифената ръкавица' на ККП, но у нас проявите му се приемат изключително безкритично!", писа Таня Свечникова, активист за свободен Тибет, в поздравително писмо до Българска Фалун Дафа Асоциация по повод акцията пред Дома на киното.

"Аз лично бях много удовлетворена от вашата активност и смелост! Браво на вас! Дано повече хора са се замислили и за другата, тъмната страна на действителността там, за която все още няма създадени филми. И когато ползват безплатния вход за това, макар и интелигентно предложено и успешно реализирано културно събитие, да се сетят за нашата поговорка, че безплатно е само сиренцето в капана на мишката!"

Неотдавна, китайският заместник-министър Сю Лин, генерален директор на институтите "Конфуций" потвърди, че ръководените от нея организации изнасят ценностите на ККП в чуждестранни академични институции: от университети като "Колумбия" и "Станфорд" до основни училища.

Това писа Уолстрийт Джърнъл в статията "Партийната линия на госпожа Сю", публикувана на уебсайта на Информационен център Фалун Дафа България.

След подобни разкрития започна закриване на институти "Конфуций" в различни държави по света. Една от тези държави е Канада.

Пропагандата и шпионажът са основни методи на китайския режим в действията му зад граница. Например, на по-големи събития, организирани от Българска Фалун Дафа Асоциация, идват китайци, които се представят за журналисти, но които вероятно са изпратени от китайското посолство в София.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies