Сърбия задържане

Искове към сръбската държава за незаконното си задържане и за нанесени нематериални щети подадоха част от задържаните в Сърбия през декември 2014 г. българи и една финландска гражданка, които практикуват китайската система за самоусъвършенстване Фалун Дафа.

Първата жалба бе подадена през януари 2015 г. от адвоката, представляващ потърпевшите - Душка Маркович, и екипа ѝ. Искът бе отхвърлен на първа инстанция от отдела за предварителни процедури на Окръжния съд в Белград. Решението не подлежи на обжалване.

Втората жалба, която включва иск за финансово обезщетение заради нанесени нематериални щети, бе внесена в Конституционния съд на Сърбия на 20 февруари 2015 г. Ако решението по нея също бъде отрицателно, практикуващите Фалун Дафа ще потърсят правата си в Съда за човешките права в Страсбург.

Седем български и двама руски граждани, живеещи в България, бяха задържани незаконно в Белград на 14 декември 2014 г. Всички те са практикуващи медитативния метод Фалун Гонг и са доброволци за човешки права. Първоначалната причина за посещението им в Белград бе планирано участие в организирани от Сръбската Фалун Дафа Асоциация мирни демонстрации срещу нарушаването на човешките права и отнемането на органи от живи последователи на практиката в Китай, по време на Третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай на 16 и 17 декември 2014 г. Сръбските власти обаче забраниха мирните апели на 13 декември, затова практикуващите посетиха Сърбия, за да се срещнат с доброволци от други страни и да обменят опит в самоусъвършенстването, каквато е целта на събирания на практикуващи по цял свят. Те бяха наясно, че няма да се провеждат апели, затова не носеха със себе си банери и плакати, а само материали на български език за посолството ни в Сърбия.

Българските и руски граждани бяха арестувани веднага след пристигането си в "Big Hostel" в Белград и бяха отведени като престъпници първо в полицейския участък за чужденци в града, а след това в центъра за задържане на чужденци "Падинска Скела" извън столицата. През първите 24 часа не им беше дадено право на комуникация и достъп до българското посолство, или до защитник, не им бе осигурен телефонен разговор, нито преводач, което е нечувано нарушаване на човешки права в 21-и век в Европа, в държава, която кандидатства за член на Европейския съюз (ЕС).

В жалбата на адвокат Душка Маркович се посочва и оказвания върху задържаните натиск да подпишат документи на сръбски език, чието съдържание не разбират. Според адвоката, издаденото решение за задържането на практикуващите не е базирано на закона, защото лицата първо са били задържани, а после е издадено решение за задържането им. Това нарушава член 35 и член 49 от Закона за чужденците в Република Сърбия. Издадените решения не съдържат и причините, заради които е било нужно това задържане, за да бъде спазен "обществения ред и националната сигурност на Република Сърбия", както е написано в документа.

Няма и посочени причини защо лицата са задържани в център за задържане на чужденци, вместо веднага да бъдат екстрадирани от Сърбия, ако е имало основателни причини за това.

Българите, двамата руски граждани и по един гражданин на Финландия и Словакия, които бяха задържани на другия ден и откарани в същия център, бяха освободени три дни по-късно след като международната общност обърна специално внимание на случая.

На 16 декември 2014 г. от Министерство на външните работи на България, което бе уведомено своевременно за задържането от Българска Фалун Дафа Асоциация, и което положи усилия за бързо решаване на проблема, съобщиха, че практикуващите Фалун Гонг най-вероятно ще бъдат освободени след края на срещата на върха.

Едуард Кукан, словашки евродепутат и председател на парламентарната комисия за стабилизация и асоцииране на Сърбия към Европейския съюз, призова в официално изявление до медиите за освобождаване на практикуващите Фалун Гонг. Изявление по случая публикува и международната организация "Амнести Интернешънъл".

По време на пресконференция за присъединяването на Сърбия към ЕС на 17 декември м.г., журналист от международната телевизионна станция NTD Television повдигна въпроса за незаконния арест към сръбския министър за евроинтеграция Ядранка Йоксимович.

След усилията на българското външно министерство, посолството на Република България в Белград, международни организации за човешки права като Юком и Хелзинкския комитет, омбудсмана на Сърбия, европейския депутат Едуард Кукан, адвокат Душка Маркович, както и много други официални и неофициални лица в Европа и по света, задържаните бяха освободени на 17 декември 2014 г. На следващия ден те дадоха пресконференция в пресклуба на БТА в София, в която обясниха преживяното.

Фалун Дафа (или Фалун Гонг) е китайски метод за усъвършенстване, базиран на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Изключителната популярност на практиката в Китай с близо 100 милиона последователи, предизвиква завистта на лидера на китайската комунистическа партия Дзян Дзъмин през 1999 г., когато той нарежда пълното унищожение на практиката с всички средства. Вече 15 години последователите на Фалун Дафа в Китай са затваряни в трудови лагери без съд и присъда, психиатрични клиники, затвори, центрове за задържане, и спрямо тях се използват редица методи за изтезания, включително насилствено отнемане на органи.

През декември 2013 г. Европейският парламент прие резолюция, която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Документът препоръчва страните-членки на ЕС публично да осъдят злоупотребите с органи за трансплантация в Китай и да осведомят за това своите граждани, пътуващи до КНР. Подобна резолюция бе приета и от канадския парламент, а Конгресът на САЩ призова за незабавно спиране на преследването на Фалун Гонг и отнемането на органи от практикуващи в Китай.

За контакт:
Екатерина Желязкова (Българска Фалун Дафа Асоциация), тел. 0886 254384
Лилия Костова (една от задържаните в Белград), тел. 0896 865571

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies