Фалун Гонг медитация в България

Последователи на медитативния метод Фалун Гонг от цяла България се събраха в Стара Загора за национална среща за обмяна на опит в самоусъвършенстването на 21 и 22 февруари 2015 г.

Програмата и на двата дена започна с групово изпълнение на петте медитативни упражнения на Фалун Гонг в централния парк "5-ти октомври".

Упражненията се изпълняват с плавни, кръгообразни движения. Редовното им изпълнение води до подобряване на здравето и намаляване на стреса посредством отваряне на енергийните канали в тялото на човек.

По модел на подобни събития за обмяна на опит в самоусъвършенстването във Фалун Гонг (още известен с името Фалун Дафа), последователите се събраха за съвместно изучаване на основния текст на практиката, книгата "Джуан Фалун". В същността си книгата съдържа принципите Истинност, Доброта и Търпение. Практикуващите Фалун Гонг следват тези три основни принципа и по този начин подобряват своя характер и морал.

Автор на книгата и основател на практиката е г-н Ли Хонгджъ. Г-н Ли започва да преподава практиката публично през 1992 г. в Китай. До началото на 1999 г. Фалун Гонг има близо 100 милиона последователи в Китай.

Г-н Ли е носител на множество отличия от китайското правителство и е номиниран за Нобелова награда за мир и за Наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта.

Подкрепата на Фалун Гонг и неговия учител драстично се променя от юли 1999 г., когато управляващата и днес китайска комунистическа партия (ККП) започва широкомащабно преследване на последователите на духовната практика.

Тогавашният партиен лидер Дзян Дзъмин вижда в тази група хора, следващи принципите Истинност, Доброта и Търпение, заплаха за режима. Когато правителството установява, че техният брой е близо два пъти по-голям от този на членовете на ККП, Дзян усеща сериозна заплаха за амбицията си да стане третият най-влиятелен китайски лидер след Мао Дзедун и Дън Сяопин.

Официална забрана за практиката в Китай няма, но незаконното ѝ преследване продължава и днес. Практикуващите биват затваряни в трудови лагери, изтезавани и превръщани в донори на органи. Тази политика буди адвокати, политици и общественици да станат доброволци за защита на човешките права, и в частност на репресираните последователи на Фалун Гонг.

Практиките за самоусъвършенстване от Изтока са сравнително необичайни за българските ширини. Това различие обаче доказано предизвиква интереса на българите. Изпълнението на упражненията в група на открито, където всеки може свободно да се присъедини, и то напълно безплатно, определено допада на сънародниците ни.

След поредицата участия на последователи на Фалун Гонг в телевизионни предавания в националния ефир през последните месеци и разказите за положителния ефект на практиката върху здравето, интересът към Фалун Гонг в цялата страна нарасна. 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies