Фалун Гонг в Пловдив

Българският кандидат за европейска столица на културата Пловдив стана домакин на първата за 2015 г. подписка, която осъжда насилственото отнемане на органи от последователи на духовната практика Фалун Гонг в Китай.

Събитието се състоя на 28 март до сградата на Централна поща, по инициатива на Българска Фалун Дафа Асоциация. Целта му бе да информира жители и гости на Пловдив за нарушенията на човешките права в един от последните комунистически бастиони в света, и да набере подписи в рамките на международна кампания.

Част от минувачите чуха за пръв път за тежката ситуация на симпатизантите на Фалун Гонг в Китай. Други възторжено приветстваха присъствието на петицията в града, тъй като вече бяха запознати с проблема.

Млад мъж се спря пред масата с подписката и каза: "О, аз знам за Фалун Гонг. Бях в Германия и там имаше същото събитие. Включих се. Дори научих медитативните упражнения."

Петицията е част от международната инициатива на неправителствената организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH). DAFOH призовава ООН да проведе независимо разследване на твърденията за отнемане на органи и да окаже натиск върху китайските власти да спрат преследването на Фалун Гонг.

През 2014 г. в България бяха събрани 6,819 подписа. От началото на кампанията през 2013 г. са събрани над 1.5 милиона подписа в над 50 страни по света.

Повод за кампанията е публикуваният през 2006 г. доклад "Кървава реколта" на двамата канадски експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас. Докладът разкрива, че между 2000 г. и 2005 г. за трансплантации в Китай са използвани близо 41,500 неидентифицирани органи, чийто вероятен източник са живи практикуващи Фалун Гонг.

Защо Фалун Гонг е преследван в Китай?

Голяма част от хората в Пловдив, които не бяха чували за практиката, научиха също, че Фалун Гонг се практикува в 114 страни по света. Много от тях изразиха недоумение защо практиката е преследвана в родината ѝ.

Организаторите на събитието им обясниха, че през 1999 г. китайската комунистическа партия установява, че броят на практикуващите Фалун Гонг е между 70 и 100 милиона души, почти два пъти повече от членовете на партията. Това предизвиква завистта на тогавашния държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин, който дава еднолична заповед за елиминиране на Фалун Гонг в Китай.

Последват масови арести, изтезания и убийства. Отнемането на органи от живи практикуващи е една от формите на репресии срещу Фалун Гонг, използвани от китайската комунистическа партия.
Когато научиха тези факти, жители на Пловдив изразиха ужаса си от случващото се в Китай и подкрепиха усилията за спиране на тези престъпни практики с подписа си. На събитието бяха събрани 64 подписа.

Интерес към Фалун Гонг

Граждани на Пловдив изразиха голям интерес към същността на медитативния метод. Практикуващите в града на тепетата им разказаха, че Фалун Гонг е традиционна китайска практика. Тя се състои от пет лесни за изпълнение упражнения, които подобряват здравето и философия, в чиято основа е следването на принципите Истинност, Доброта и Търпение, които подобряват характера на човек.

Когато чу това, дама, която от дълги години е преподавател по паневритмия, поиска да научи упражненията и да получи литература, която описва подробно принципите на практиката.

Практикуващите и посочиха уебсайта www.falundafa.org, от който може напълно безплатно да бъде изтеглен основният текст "Джуан Фалун" и допълнителни лекции на основателя на практиката г-н Ли Хонгджъ.

Жената изяви желание да дойде на мястото за изпълнение на упражненията: всяка неделя от 9 часа на Гребната база, където всеки може свободно да се присъедини.


 

Този уебсайт използва cookies