Русе Фалун Дафа

Представяне на книгата "Джуан Фалун", прожекция на документален филм, демонстрация на медитативните упражнения на Фалун Гонг и подписка за защита правата на човека проведе Българска Фалун Дафа Асоциация на 25 и 26 април 2015 г. в Русе.

Събитията бяха по случай 16 години от първия мирен протест на Фалун Гонг в Китай.

Книгата "Джуан Фалун", основен текст на медитативната практика за личностно усъвършенстване Фалун Дафа, беше представена в регионална библиотека "Любен Каравелов" на 25 април 2015 г.

На събитието присъстваха над 20 гости, които имаха възможност да се запознаят с принципите на древната практика Истинност, Доброта и Търпение, и да поговорят с нейни последователи.

Последва прожекция на документалния филм "Свободен Китай",който представя трудното положение на последователите на практиката, които са преследвани от китайския комунистически режим близо 16 години.

Успоредно с представянето на книгата, в парк "Княз Ал. Батенберг", в непосредствена близост до библиотеката, се проведе подписка по инициатива на неправителствената организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH). Подписката цели да прекрати насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в китайски държавни болници и затвори. В края на годината ще бъде връчена в ООН.

Според данни на Държавния департамент на САЩ, последователи на Фалун Гонг представляват 50% от затворниците на съвестта в Китай и са предпочитани жертви на отнемане на органи заради здравословния им начин на живот.

На следващия ден, 26 април, симпатизантите на Фалун Гонг се събраха отново в парка, за да изпълнят заедно петте медитативни упражнения на практиката. Жители и гости на града се запознаха с упражненията и лично изпитаха техния ефект.

Историческата дата 25 април

Събитията в Русе бяха проведени по случай 25 април 1999 г. Преди 16 години на тази дата в Пекин се събират 10,000 практикуващи, за да протестират срещу неправомерното задържане на 45 свои съмишленици в град Тиендзин.

Първият протест на Фалун Гонг преминава спокойно. Симпатизантите получават уверение от тогавашния премиер на страната Джу Рунджъ, че задържаните ще бъдат освободени. Премиерът дава гаранция, че правителството няма нищо против практиката и няма да се намесва на практикуващите.

Въпреки това, малко по-късно, на 20 юли 1999 г., тогавашният главен секретар на комунистическата партия, Дзян Дзъмин, използва протеста като претекст да започне кампания за унищожаване на практиката, твърдейки че Фалун Гонг представлява заплаха за властта на режима.

От 1999 г. насам практикуващите в Китай са подложени на дълъг списък от репресии – от финансов и социален натиск до изтезания в трудови лагери, затвори и центрове за промиване на съзнанието, включително насилствено отнемане на органи и убийство.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies