Месечен бюлетин Информационен Център Фалун Дафа България

Вълна от съдебни искове срещу бившия държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин се надига в Китай. Само за седмица, между 19 и 25 юни 2015 г., са заведени 13,109 жалби в китайски съдилища и народната прокуратура. Според световния уебсайт на Фалун Дафа, Minghui.org, от края на май до 25 юни са заведени общо 22,818 жалби.

Ищците, сред които симпатизанти на традиционния метод за усъвършенстване на духа и тялото Фалун Дафа (Фалун Гонг) и техни близки, търсят съдебна отговорност от бившия генерален секретар на китайската комунистическа партия за арести, изтезания и убийства на хиляди практикуващи Фалун Дафа от началото на преследването през 1999 г.

Освен в Китай, граждански и наказателни съдебни дела срещу Дзян има заведени в САЩ, Белгия, Испания, Тайван, Германия, Южна Корея, Канада, Гърция, Австралия, Нова Зеландия, Боливия, Чили, Холандия, Перу, Япония и Швеция.

Дзян Дзъмин е сочен за инициатор на национална кампания на репресии срещу близо 100 милиона последователи на Фалун Дафа в Китай, която продължава вече 16 години. Международни доклади потвърждават, че под негово ръководство е извършвано и насилствено отнемане на органи от живи поддръжници на Фалун Дафа, с цел продажба на пациенти нуждаещи се от трансплантация.

Според Дейвид Килгор, бивш канадски прокурор и разследващ твърденията за отнемане на органи, Дзян трябва да бъде изправен пред Международния наказателен съд за престъпления срещу човечеството.

Вълната от съдебни дела срещу Дзян в Китай се надигна, след като на 1 май 2015 г. влезе в сила закон, който задължава съдебните институции да регистрират и разглеждат всички регистрирани жалби в рамките на една седмица от подаването им.

Експерти обаче изразяват съмнения дали новата разпоредба ще позволи на хората да вкусят повече справедливост.


 

Този уебсайт използва cookies