Фалун Дафа във Варна.

Kитайска медитация, подписка в защита на човешките права в Китай и мирно бдение със свещи превърна Морската градина във Варна в атрактивно място.

Симпатизанти на духовния метод за подобряване на духа и тялото Фалун Дафа от Варна, Бургас, Добрич и Каварна се събраха на алеята под Пантеона на 26 юли и привлякоха интереса на разхождащите се варненци и чуждестранни туристи с изпълнение на петте медитативни упражнения на практиката на фона на тиха музика.

Акцент на събитието беше подписка, която е част от международна инициатива на неправителствената организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH, която се обявява срещу насилственото отнемане на органи от последователи на духовния метод, извършвано в държавни затвори и военни болници в Китай.

Подписката призовава Върховния комисар на ООН по правата на човека да окаже натиск върху китайските власти незабавно да прекратят насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Дафа в Китай. До сега са събрани над 2 милиона подписа са в 54 страни по цял свят.

Мартин Ангелов, последовател на Фалун Дафа от Варна и един от организаторите на инициативата, сподели, че събитието е важно, тъй като това, което се случва в Китай, е известно на малко хора по света заради цензурата на информацията, която излиза от там.

"Изключително брутално е в 21-и век да убиват хора, само за да отнемат органите им и да ги продадат за печалба. И тъй като медиите често пренебрегват тази информация, по случай 20 юли – датата, на която през 1999 г. започват репресиите срещу Фалун Дафа в Китай – в знак на солидарност ние се опитваме да помогнем за спирането на това преследване."

В края на 2013 г. Европейският парламент прие резолюция, която осъжда отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Подобни резолюции в момента се подготвят в Конгреса на САЩ и Австралийския парламент. Испания, Израел и Тайван въведоха закони, които забраняват на техни граждани да пътуват до Китай с цел трансплантация на органи с неизяснени донори.

Ангелов потвърди, че благодарение на постоянните усилия в България и по света, все повече хора знаят за преследването на Фалун Дафа и за отнемането на органи, и стават все по-отворени да подкрепят тези усилия. Затова и посланието на организаторите към хората беше да не остават безучастни, а да заемат твърда позиция на страната на доброто.

"Хората днес са много апатични, често казват, 'това не ме засяга', 'нищо не зависи от мен'", каза Ангелов. "Но ако ако човек не застане срещу злото, то това е равносилно да го подкрепя. В битката между доброто и злото няма неутрална позиция."

За четири часа бяха събрани над 160 подписа. Сред подписалите се имаше много лекари, които останаха шокирани от новината за злоупотребите с органи в Китай. Подписката подкрепиха и двама преподаватели от Нов Български университет и Американския университет. Те споделиха, че редовно получават новинарски бюлетин от Информационен център Фалун Дафа България и са запознати с проблема.

Мирно бдение със свещи

След залеза на слънцето, поддръжниците на духовния метод изписаха със свещи върху асфалта името на практика Фалун Дафа и изпълниха едно от медитативните упражнения на практиката - седяща медитация. С това своеобразно мирно бдение те почетоха паметта на хиляди свои съмишленици в Китай, изгубили живота си заради жестоките репресии в ръцете на комунистическия режим.

Красивата гледка на мирното бдение накара много хора да се спрат и научат за идеята на събитието в Морската градина. Те с интерес четяха оформените със свещи букви, снимаха с мобилните си телефони и задаваха въпроси за същността на Фалун Дафа и случващото се в Китай.

Мнозина попитаха къде могат да научат упражненията на практиката. Организаторите на събитието ги поканиха на полянката над Пантеона в Морската градина всяка събота от 11 часа и всяка неделя от 9 часа. Те обясниха, че практикуването на Фалун Дафа е напълно безплатно и доброволно по цял свят и че цялата информация за практиката е достъпна на български език в Интернет.

Практиката Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е базирана на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Практиката учи на следването на принципите Истинност, Доброта, Търпеие и съчетава с пет медитативни упражнения. Понастоящем Фалун Дафа се практикува в 114 страни по света, а а от 2001 г. и в България.

От началото на репресиите срещу практиката преди 16 години, най-малко 3 800 практикуващи са починали в резултат на мъчения в китайски трудови лагери, затвори, полицейски участъци и центрове за промиване на съзнанието, по данни на световния уебсайт на Фалун Дафа, Minghui.org. Заради информационната цензура в Китай се вярва, че истинският брой на убитите е десетки пъти по-голям.

Наред с това, близо 42 000 практикуващи са били убити в резултат на насилствено отнемане на органите им между 2000 и 2005 г., според канадските експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас. Те са автори на доклада "Кървава жътва", който потвърждава практиката на насилствено отнемане на органи в Китай. А по изчисления на разследващия журналист Итън Гутман, жертвите на този нов вид геноцид са най-малко 60 000.
 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies