филма „Отвъд страха“

Филм за човешките права привлече любителите на документалното кино в лятното Автокино във Варна.

Над 20 коли паркираха в парк „Аспарухово“, за да гледат китайският документален филм „Отвъд страха“ (2012) на 11 август.

Лентата разказва историята на изтъкнатия правозащитен адвокат Гао Джишън, три пъти номиниран за Нобелова награда за мир. Заради работа си Гао е преследван от комунистическия режим, в резултат на което е отвличан и подлаган на изтезания многократно.

"...когато човек не се предава, може да постигне това за което се бори, стига то да е добро. Може би с това ще запомня филма - видях един човек с много силна воля, човек, който иска да защитава другите, който не се страхува от нищо, и нищо не може да го спре”, сподели 23 годишния Антон Георгиев от Варна след прожекцията.

Гао Джишън е държан пет готини в затвора, за това, че публично разкрива порочните практики на управляващата в Китай комунистическа партия. В затвора е жестоко измъчван. След освобождаването му на 7 август 2014 г. той продължава да бъде под домашен арест и до днес.

„Впечатли ме силата на духа на този човек. И въпреки злото, което преживя, той не се предаде и се бори докрай в името на една по-добра идея. Това е пример, който би трябвало да бъде последван от други хора”, сподели младият Вихрен Марков.

След кратък момент на мълчание Вихрен допълни: „Това което истински ме впечатли обаче е брутализма на комунистическата партия, която е готова на цената на всичко да запази властта си, използвайки страха като средство за постигане на целите си и да накара хората да се откажат от идеалите си, от доброто…”

Самият Гао Джишън открито заявява в писмо до властите в Китай: "Хората в тази страна започват да осъзнават своите права и все повече се обръщат към обещаното от закона. Но в тази страна не можеш да бъдеш правозащитник, без ти самия да станеш случай на нарушаване на човешките права."

Гао Джишън е най-известният защитник на правата на човека в Китай, и е наричан още „съвестта на Китай”.

Преди режима да се обърне срещу него през 2006 г., Гао е награждаван с редица отличия. През 2001 г. е обявен от Китайското министерство на правосъдието за един от „10-те най-добри адвокати в страната”.

Работата му в защита на най-уязвимите прослойки в Китай, включително християни и последователи на медитативната практика Фалун Дафа, го превръщат в приоритетна цел на репресивния апарат на режима.

В отворено писмо до президента на Китайската народна република Гао обвинява правителството в прилагане на извънсъдебни практики на „промиване на съзнанието” срещу последователи на Фалун Дафа. Дни след публикуване на писмото, той е посетен от агенти на държавна сигурност, които поставят него и семейството му под 24 часово наблюдение. През 2006-а година, Гао е обвинен в „подтикване към подронването на държавната власт" в Китай.

Въпреки натиска, Гао не се отказва, и адресира няколко отворени писма до различни органи на реда. В тях той призовава за спирането на жестоките репресии, на които са подложени последователите на Фалун Дафа. В отговор режима отвлича Гао няколкократно и го подлага на изтезания.

Гао Джишън е един от първите, които алармират международната общност за практиката на насилствено отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай. Той се свързва с Дейвид Килгор и Дейвид Матас - двама канадски експерти по защита правата на човека. Впоследствие двамата провеждат независимо разследване и събират множество доказателства.

През 2006 г. те публикуват своя доклад „Кървава реколта”, където излагат резултатите от своето разследване. Те стигат до заключението, че между 2000 и 2005 г. в Китай са използвани близо 41 500 неидентифицирани органи при трансплантации, чийто източник вероятно са предимно практикуващи Фалун Дафа и други затворници на съвестта.

През 2013 г. филмът "Отвъд страха" е отличен на Фестивала на свободната мисъл в Отава, Канада.


 

Този уебсайт използва cookies