Беглика фест

„Сега, когато си говорим, разбирам, че в йогата всъщност ме смущава комерсиалния аспект”, споделя на щанда на медитативната практика Фалун Дафа Ивелина, една от стотиците участници на Беглика Фест 2015. Тя дойде да научи упражненията на китайската практика за самоусъвършенстване в последния фестивален ден – 30 август.

„Беглика фест” се случва за седма година в Западните Родопи на един от отдалечените ръкави на язовир „Голям Беглик” между Батак и Доспат. Под надслов „Играй, твори, бъди” фестивалът се фокусира върху теми с екологично и социално значение, като дава възможност на участниците в него свободно да общуват, да обменят знания, опит и произведени лично от тях стоки: храна, напитки, облекла, стоки за бита и сувенири.

А най-ценното е, че и участници, и организатори се стараят да прилагат практически принципите на устойчивото развитие (което е главната тема на фестивала), вместо просто да говорят за него. Това най-ясно пролича в отношението на всички към боклука – биоотпадъците се събираха в компостер; за пластмаса, хартия и стъкло имаше разделно събиране, а остатъчният боклук беше удивително малко. Поляните също бяха удивително чисти за място, на което се събират близо две хиляди души.

Именно този осъзнат стремеж на хората към чистота беше и основната причина за четирите дни на фестивала през шатрата на Фалун Гонг да минат няколкостотин души. Десетки от тях за първи път направиха петте упражнения за усъвършенстване на тялото, над сто се подписаха в подкрепа на правото практиката да се разпространява свободно в Китай (Китайската комунистическа партия преследва практикуващите Фалун Гонг от 20 юли 1999 г. досега, а за жестокото отношение към тях световната общественост продължава да знае твърде малко).

Практикуващите Фалун Дафа от София, Пловдив и Пазарджик, организирали представянето на практиката на фестивала, се бяха постарали да направят всичко възможно, за да могат хората да научат, както за водещите принципи на Фалун Дафа – Истинност, Доброта и Търпение, така и за преследването на практиката в Китай.

Бяха прожектирани два документални филма: „Свободен Китай: Смелостта да повярваш” (историята на двама практикуващи Фалун Дафа, прекарали няколко години в лагери за принудителен труд, където практикуващи са задържани до четири години, без да им бъдат повдигнати обвинения) и „Отвъд страха” (за китайския правозащитник християнин Гао Джишън – един от първите хора в Китай, който се осмелява да говори публично за ужасите, на които биват подлагани практикуващите Фалун Дафа в Китай).

В работилничката за оригами, проведена в неделя, малки, големи и още по-големи момичета и момчета се научиха да правят лотуси: цветето избрано за символ на Фалун Дафа заради това, че расте от калта, но се издига над нея, без тя да докосне цветовете му.

Ето и част от споделеното от посетителите на щанда на Фалун Дафа през четирите фестивални дни:

"Вие сте единствената практика, която освен за упражнения и здраве говори и набляга на добродетелите и усъвършенстването на характера."

"Моя приятелка, живееща в САЩ, каза задължително да посетя вашата практика на фестивала."

„Вие сте една от причините да дойда на фестивала. Благодаря ви за споделения опит!“

„Благодаря ви за полезния разговор и за подаръка лотос. Това ще бъде моят сувенир от Беглика.“

„Благодаря за споделеното знание. Надяваме се, че догодина ще сме от вашата страна.“

„Живея в Лондон, и всеки ден минавам покрай Китайското посолство и виждам мирния протест на практикуващите Фалун Дафа. Разбира се, че ще ви подкрепя.“

Едно от най-ярките послания на фестивала бе отправено в събота вечер от иранката Михал, солистка на групата „Светлина във Вавилон”, която твори в мегаполиса Истанбул. Михал, която е напуснала родината си като бебе заради режима на аятоласите, си мечтае един ден да изнесе концерт в Иран, където жените сега нямат право да пеят. Нейното послание резонира с желанието на практикуващите Фалун Дафа, избягали от Китай заради преследването – някой ден отново да правят упражненията заедно в родината си – публично и открито – без полицията да ги отвлече и затвори без обяснения, единствено защото се стараят да живеят според принципите Истинност, Доброта и Търпение.

Съавтори: Лилия Костова и Бояна Михова

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies