Русе филм университет

По случай 2 октомври, Международния ден без насилие, Българска Фалун Дафа асоциация съвместно с Юридическият факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и клуб „Юрист“ организираха прожекция на документалния филм „Отвъд страха“.

Близо 40 зрители дойдоха в зала „Акад. М. Арнаудов“ на Русенския университет за прожекцията.

Лентата разказва за живота на два пъти номирания за Нобелова награда за мир адвокат и защитник на човешките права в Китай, Гао Джишън. През 2001 г. Гао е отличен като един от десетте най-обещаващи адвоката в Китай със специална награда на Министерството на правосъдието на Китай.

Кариерата и животът му обаче рязко се променят от момента, в който започва да работи над „чувствителни“ за управляващата Китайска комунистическа партия дела и поема защитата на практикуващи преследваната медитативна практика Фалун Гонг.

Филмът разказва за пътя на Гао, който от образцов адвокат се превръща в мишена на репресивната машина на режима. Лентата разкрива изтезанията и многократните отвличания, на които става жертва от ръцете на режима – цената, която той трябва да плати за това, че отстоява своите принципи.

В края на прожекцията организаторите, сред които и участник в създаването и адаптирането на филма за българска аудитория, отговаряха на въпросите на студенти в аудиторията, много от които се интересуваха каква е съдбата на Гао Джишън днес.

Миналата година адвокатът бе освободен от затвора след 5 години "престой" и поставен под домашен арест. За жалост след публикуваното негово интервю за американската информационна агенция Асошиейтед прес преди седмица, Гао отново е в неизвестност.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies