Южен парк София

Български практикуващи медитативната практика Фалун Гонг събираха подписи срещу насилственото отнемане на органи от свои съмишленици в Китай. Събитието се състоя на централната алея на Южен парк в София на 31 август 2014 г.

Целта на събитието бе защита на човешките права на практикуващите Фалун Гонг и прекратяване на незаконните действия на китайската комунистическа партия спрямо привържениците на мирната духовна практика.

Фалун Гонг е преследван в Китай от 1999 г., когато става ясно, че броят на практикуващите е почти два пъти по-голям от този на членовете на комунистическата партия. Популярността на Фалун Гонг предизвиква завистта и гнева на бившия партиен лидер Дзян Дзъмин, който еднолично нарежда започване на кампания за изкореняване на Фалун Гонг от Китай.

В събитието в Южния парк взеха участие практикуващи от цяла България. Те разказаха на минувачите факти за престъпленията, които се извършват спрямо Фалун Гонг в Китай. Мнозина се подписваха в подписка, която призовава за спиране на репресиите, и по-специално за прекратяване на насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай.

Петицията е инициирана от неправителствената организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (Doctors Against Forced Organ Harvesting, DAFOH). Подписите се събират ежегодишно по цял свят и през ноември ще бъдат предадени на Върховния комисар на ООН по човешките права, с призив за оказване на натиск върху китайския режим и провеждане на независимо разследване.

Докладът “Кървава реколта” разкрива, че между 2000 и 2005 г. за трансплантации в Китай са използвани близо 41 500 неидентифицирани органи, чийто вероятен източник са практикуващи Фалун Гонг, които са убивани в процеса на насилствено изземване на органите им. Автори на доклада са двама канадски експерти: Дейвид Килгор, бивш държавен секретар за Азиатско-тихоокеанския регион и Дейвид Матас, правозащитен адвокат.

Международните усилия за прекратяване на тази неморална и престъпна практика на отнемане на органи дават резултат.

Израел и Испания приеха закони, забраняващи на свои граждани да пътуват до Китай за трансплантация на органи. В Тайван от големи лечебни заведения и лекари се изисква да регистрират държавата, от която доставят органите. В канадския парламент е внесен нов законопроект, според който всеки гражданин, съзнателно участвал в отнемане на органи, подлежи на санкции.

През декември миналата година, Европейският парламент прие резолюция, която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Подобна резолюция се придвижва за гласуване и в Конгреса на САЩ.

Много столичани споделиха, че знаят за преследването на Фалун Гонг и отнемане на органи, и с готовност се подписваха в подписката.

Мъж и жена бяха приятно изненадани да срещнат последователи на Фалун Гонг. Те споделиха, че са гледали документалния филм "Свободен Китай: Смелостта да вярваш" и са наясно, че животът в Китай се равнява на живот в затвор.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies