Хора се подписват в подписка срещу кражбата на органи в Китай

Български практикуващи Фалун Гонг събираха подписи срещу кражбата на органи от затворници на съвестта в Китай, и по-специално от практикуващи медитативната практика Фалун Гонг.

Събитието се проведе на 12 октомври в центъра на град Банкя.

Много жители на града научиха за преследването в Китай и взеха листовки. Голяма част от тях подкрепиха подписка, която призовава за незабавно спиране на насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай и провеждане на разследване на въвлечените в тези престъпления.

Подписката е инициирана от неправителствената организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH). Подписите се събират в над 50 страни по света и ще бъдат предадени на Върховния комисар на ООН по правата на човека.

Според доклад на Държавния департамент на САЩ, около 50% от затворниците на съвестта в Китай са практикуващи Фалун Гонг.

Медитативната практика е преследвана в Китай от 1999 г., след като бързо набира невиждана популярност сред всички прослойки на обществото. Според данни от официално преброяване от същата година, в Китай над 70 милиона души се определят като практикуващи Фалун Гонг.

Тази популярност притеснява управляващия комунистически режим, който вижда в духовното движение заплаха за властта си. В резултат на това започват национални по мащаб репресии срещу симпатизантите на Фалун Гонг. Те продължават и днес.

Практикуващите са държани в затвори, трудови лагери и центрове за промиване на съзнанието. С цел да се отрекат от убежденията си, те са подлагани на малтретиране и множество видове изтезания. Режимът налага стриктна цензура на информацията относно преследването на Фалун Гонг в Китай и в същото време използва цялата си пропагандната машина, за да настройва китайския народ срещу духовното движение.

Жители на Банкя се заинтересуваха и от самата практика. Те пожелаха да научат на място петте медитативни упражнения на Фалун Гонг, които са важна част от духовната дисциплина.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies