Пещера събитие

Пещера стана домакин на поредица от събития свързани с духовната практика Фалун Дафа на 7 ноември.

Демонстрация на медитативните упражнения на Фалун Дафа, представяне на философията на практиката и прожекция на документален филм позволиха на жителите на града да се докоснат до по-дълбокото съдържание и ефектите на метода за духовно извисяване, личностно самоусъвършенстване и просветление.

В ранните часове на деня доброволци за човешки права и последователи на Фалун Дафа се събраха на площад "България" в Пещера. Те раздаваха информационни материали, за да информират минувачите относно същността на практиката и репресиите, на които са подложени нейните последователи в Китай.

След като се запознаваха с потъпкването на човешките права в Китай, жителите на града имаха възможност да се включат в две петиции.

Петиция-жалба срещу бившия китайски държавен глава и тоталитарен диктатор Дзян Дзъмин, адресирана до китайските правораздавателни власти, настоява за подвеждането му под съдебна отговорност в Китай. Смята се, че през 1999 г. именно Дзян еднолично издава заповед за началото на репресиите срещу Фалун Дафа. От тогава до днес практикуващите Фалун Дафа в Китай масово са подлагани на произволни задържания в затвори, трудови лагери и центрове за промиване на съзнанието. Там те стават жертви на различни тежки престъпления, едно от най-жестоките от които е обект на втората петиция – насилствено отнемане на органи от живи хора.

Малко преди 14 часа последователите на практиката от България се отправиха към Центъра за личностно развитие „Холистик” в град Пещера, за да разкажат повече за Фалун Дафа на заинтересованите.

Те представиха книгата „Джуан Фалун” – основния текст на практиката. В нея авторът ѝ, Ли Хонгджъ, излага философията на Фалун Дафа, в основата на която лежат три принципа – Истинност, Доброта и Търпение. Придържането към тях в ежедневието помага на човек да хармонизира отношенията си, както със своите близки, така и в обществото.

В оживената дискусия след представянето, момиче, учащо в САЩ, сподели личния си опит от първата си среща с Фалун Дафа в университета във Вашингтон.

„Взех книгата и я прочетох. Определено смятам, че е нужно повече хора да се докоснат до нея. Обаче не можах да науча упражненията. Ето затова изключително се зарадвах да разбера, че има демонстрация в Пещера точно сега, когато съм тук.”

2015-11-09-Picture-FDIC-pestera-edit-01
2015-11-09-Picture-FDIC-pestera-edit-02
2015-11-09-Picture-FDIC-pestera-edit-03
2015-11-09-Picture-FDIC-pestera-edit-04
2015-11-09-Picture-FDIC-pestera-edit-05
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5

След представянето, практикуващите направиха демонстрация на петте медитативни упражнения, които спомагат за повишаване на тонуса и подобряване на здравето. След изпълнението им ръководителят на Центъра и фасилитатор по енергийна психология Калина Костова коментира:

„Усещането е много силно. На второто упражнение имах чувството, че ръцете ми горяха. Усетих благотворно въздействие на упражненията върху енергийните меридиани. Виждам, че спомагат за разтварянето на блокажи и свободното протичане на енергията.”

Денят на Фалун Дафа в Пещера приключи с прожекция на отличения с множество международни награди документален филм "Свободен Китай: Смелостта да повярваш".

Филмът пресъздава реалността на нарушаването на човешките права в Китай и незаконната търговия с човешки органи за трансплантация, хвърля и светлина върху произхода на евтините китайски стоки и цензурата в китайския Интернет.

След края на прожекцията зрителите останаха безмълвни от видяното. Особено шокирани останаха от факта, че повод за преследването на Фалун Дафа в Китай става бързото му разпространение. След като режима установява, че практиката има близо сто милиона последователя – почти два пъти повече от членовете на комунистическата партия, за няколко месеца от движение, подкрепяно и промотирано от правителството, Фалун Дафа се превръща в най-голямата репресирана група в Китай.

Много от зрителите на филма пожелаха да се включат в двете международни подписки.

В същия ден подкрепа за двете петиции се събираше и в София на бул. Витоша. Организаторите в Пещера и София събраха общо 527 подписа.

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies