БФДА

Днес, 18 декември 2015 г., се навършва една година от освобождаването на седем български и двама руски граждани, живеещи в България, които бяха задържани незаконно в Белград, Сърбия. Те бяха отведени от хостела още при пристигането си в Белград на 14 декември 2014 г.

Практикуващите пътуваха до Белград на 14 декември 2014 г., за да информират обществеността за нарушаването на човешките права в Китай преди и по време на Третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, която се проведе на 16 декември 2014 г. в Сърбия. Събитията бяха организирани от сръбските практикуващи, но ден преди това бяха забранени от полицията. Българските практикуващи знаеха за забраната и не отидоха с намерение да протестират въпреки нея, затова и не носеха материали и банери за протест, а книги с философията на Фалун Дафа и CD-та за посолството ни в Белград.

След задържането им, както и задържането на още двама практикуващи от Европа и недопускането още на границата на други европейски граждани, последователи на Фалун Дафа, сръбските власти държаха българите против волята им, без право на телефонен разговор и адвокат три дни. На 18 декември, след като неправителствени организации като „Амнести интернешънъл“ подкрепиха практикуващите с отворено писмо, както и след друга подкрепа на НПО и правителствени институции от Европа и България, българските и руски граждани бяха освободени и ескортирани до границата.

На 19 декември м.г. те дадоха пресконференция в пресцентъра на БТА, за да разяснят ситуацията със задържането си.
През януари 2015 г. сръбският адвокат на задържаните - Душка Маркович, подаде жалби срещу сръбската държава за неправомерното задържане, които бяха отказани на първа инстанция. В момента има заведени нови жалби на втора инстанция, за които се чака решение.

Междувременно, заради отказ на българското външно министерство да предостави кореспонденцията, водена по време на задържането на българите в Белград с българското посолство, практикуващите заведоха жалба и в София, в Градски административен съд, по която вече има едно разглеждане и предстои решението на съдията.

За повече информация:
Георги Плешков – тел. 0888 576 675 (един от задържаните в Сърбия практикуващи)
Милена Атанасова – тел. 0876 169 185 - Българска Фалун Дафа Асоциация

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies