ДАФОХ номиниран за нобелова награда за мир 2016

С номинация за Нобелова награда за мир 2016 бе удостоена неправителствената организация „Лекари срещу насилственото отнемане на органи“ (Doctors Against Forced Organ Harvesting - ДАФОХ). Това съобщи на 9 февруари т.г., на сайта на организацията, изпълнителният ѝ директор Торсън Трей. Номинацията на ДАФОХ е „за десетилетие отдаденост към повишаване на осведомеността, особено в рамките на медицинската общност, за неетичните практики за трансплантация на органи в Китай и други региони“.

„Номинацията е признание за работата ни в насочване на световното внимание към грубите нарушения на медицинската трансплантационна етика в Китай. Това е единствената държава в света, която е използвала своите военни и граждански болнични системи, в сътрудничество със съдебната система и системата на затворите, за да осигурява систематично органи от „затворници на съвестта“ против волята им, за да подхранва доходоносна индустрия на трансплантационен туризъм.“ Това казва Торсън Трей.

През 2012 г. ДАФОХ стартира петиция до Върховния комисар на ООН за човешките права, която приключи през 2015 г. За тези малко повече от 3 години, бяха събрани над 2 милиона подписа от цял свят, включително и от България, където през 2014 и 2015 г. над 12 000 души в повече от 30 града в страната, дадоха гласа си в подкрепа на кампанията.

В петицията на ДАФОХ се казва, че лекарите са разтревожени от доказателствата за насилствено отнемане на органи от незаконно задържани практикуващи Фалун Гонг в Китай и че „насилственото отнемане на органи от незаконно задържани практикуващи Фалун Гонг, в качеството им на основни жертви на това престъпление срещу човечеството, е изключителна, безпрецедентна форма на зло“.

На сайта на организацията е публикувана информация от първата седмица на 2016 г., в която се казва, че през 2015 г. Китай е заявил, че тригодишната програма за обществено донорство е генерирала повече от 12 000 органа за трансплантация от над 2500 донори. „Това е безпрецедентно в историята на програмите за трансплантация в други страни, според които обществена програма за дарение на органи не е в състояние да получи толкова много органи и то за толкова кратък период от време”, категорични са лекарите.

Междувременно, от края на 2015 г. стартира нова международна кампания за подвеждане под отговорност и осъждане на бившия китайски държавен глава Дзян Дзъмин за престъпления и геноцид срещу човечеството, и по-специално за репресиите и убийствата на практикуващи Фалун Гонг в Китай, организирани от него и осъществявани под контрола му.

През 1999 г. той започва безпрецедентна в историята на света кампания на репресии срещу практикуващите древната китайска система за усъвършенстване на съзнанието и тялото Фалун Гонг (известна още като Фалун Дафа). Те са затваряни в трудови лагери, психиатрични клиники, болници и затвори, и са карани чрез изтезания да се откажат от убежденията си.

Практикуващите са бити, измъчвани, семействата им са тормозени. Много от тях умират по време на изтезанията, но най-много са станали жертви на насилствено отнемане на органи, в процеса на което „донорите“ са убивани.

България също се включи в кампанията и вече в близо 10 града в страната бяха проведени информационни дни за разясняване на случващото се в Китай и за събиране на подписи. До сега са събрани няколко хиляди гласа в подкрепа.

Такива събития ще има в събота и неделя, 13 и 14 февруари 2016 г., в София и Пловдив. В София, те ще са неделя от 13:00 до 15:00 часа на метро спирка „Сердика“ (ЦУМ) и на бул. „Витоша“, на спирката на метрото на НДК.

Събитието в Пловдив ще се проведе събота от 11:00 до 15:00 часа в ж.к. „Тракия“ пред Търговски център "Форум".

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies