Филиал "Студентски" - Столична библиотека в Студентски град стана домакин на 30 март т.г. на прожекция на отличения с множество международни награди филм „Свободен Китай: Смелостта да повярваш”.

(Чуйте репортажа в звуковия файл)


Лентата пресъздава реалността на нарушаването на човешките права в Китай и дава отговори на често задавани в международната общност въпроси като какъв е произходът на евтините китайски стоки, защо и кой поддържа цензурата в китайския Интернет и кой допусна незаконната търговия с човешки органи за трансплантация?

Филмът проследява личните истории на двама практикуващи медитативната практика Фалун Дафа в Китай. Те прекарали няколко години в лагери за принудителен труд, заради нежеланието да се откажат от вярата си в духовните принципи на практиката - истинност, доброта и търпение. Следвайки идеология, която е различна от предадената от Китайската комунистическа партия, близо 100 млн. последователи на практиката в Китай са задържани дори и без да им бъдат повдигнати обвинения.

„Потресена съм, че това се случва и днес в съвременен Китай”, каза момиче на около 25 години след края на прожекцията.

Документалният филм „Свободен Китай: Смелостта да повярваш“ е прожектиран в над 500 частни прожекции, включително в Европейския парламент, Конгреса на САЩ и щабквартирата на Гугъл. Режисьорът му Майкъл Пърлмън е известен и с предишния си филм - „Тибет: Отвъд страха“, за който също печели редица награди.

„Свободен Китай“ е участвал и е получил отличия на многобройни международни филмови фестивали. През 2014 г. е номиниран за „Оскар“ в категориите за документален филм, саундтрак и песен.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies