Културен дом София

Традиционната китайска система за самоусъвършенстване Фалун Дафа беше представена в Културен дом "Красно село", София, на 20 април т.г. Събитието приключи с прожекция на документалния филм "Свободен Китай: смелостта да повярваш".

(Чуйте репортажа в звуковия файл)


Последователи на практиката казаха, че усъвършенстването на съзнанието е фокусът на Фалун Дафа. То става чрез следване на универсалните принципи истинност, доброта и търпение, които са описани подробно във философията на практиката - книгата „Джуан Фалун”. Подобряването на физическото състояние включва изпълнението на пет медитативни упражнения с плавни и кръгообразни движения.

След демонстрация на упражненията пред публиката в културния дом, бе прожектиран отличения с множество международни награди документален филм „Свободен Китай: смелостта да повярваш”. Режисьорът Майкъл Пърлмън пресъздава нарушаването на човешките права в Китай като дава отговори на въпросите за произхода на евтините китайски стоки, както и цензурата в китайския Интернет.

Филмът проследява историите на двама практикуващи Фалун Дафа в Китай, които са сред хилядите задържани в трудови лагери и са принуждавани да се откажат от вярата си. Лентата илюстрира репресивната политика на управление в Китай и препраща към незаконната търговия с човешки органи за трансплантация.

Събитието бе по повод 25 април. На тази дата през 1999 г. десетки хиляди практикуващи Фалун Дафа се събират пред Централния офис за жалби в Пекин, за да се оплачат от безпричинния побой и арест на 45 практикуващи в град Тиендзин няколко дни по-рано. Уплашен от случилото се, още на следващия ден, бившият китайски диктатор Дзян Дзъмин набляга, че "партията е в опасност" и настоява за незабавни и решителни мерки срещу практикуващите Фалун Дафа. Това поставя началото на започнато на 20 юли 1999 г. преследване на близо 100 млн. последователи на практиката в Китай, което продължава и до днес.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies