Световният ден на Фалун Дафа - 13 май e отбелязан в София

Последователи на китайската медитативна практика Фалун Дафа в България честваха световния ден на практиката - 13 май, и рождения ден на нейния създател - г-н Ли Хонгджъ, в София, Пловдив и Варна.

Практиката е представена публично от Майстор Ли Хонгджъ през 1992 г. в Китай. За 24 години вече се практикува в 114 държави по света и има над 100 млн. последователи. Всяка година на 13 май те честват рождения ден на основателя и световният ден на Фалун Дафа с паради и други разнообразни дейности.

(Чуйте репортажа в звуковия файл)


Българска Фалун Дафа асоциация изпрати поздравителна картичка до г-н Ли Хонгджъ, който е номиниран два пъти за Нобелова награда за мир. Номиниран е и от Европейския парламент за наградата „Сахаров" за свобода на мисълта.

Тази година в празничния парад в Ню Йорк, САЩ, се включиха над 10 000 практикуващи от цял свят, включително и от България, които бяха облечени в народни носии.

В София и Пловдив беше организирана петиция за човешки права, която има за цел подвеждането под отговорност и осъждането на бившия държавен лидер на Китай Дзян Дзъмин за геноцид срещу човечеството. Той е обвинен в злоупотреба с поверената му власт по време на управлението му. Еднолично той организира, създава и ръководи най-мащабното за 21 век преследване на последователи на практиката Фалун Дафа.

Близо 100 милиона практикуващи са затваряни в трудови лагери, психиатрични клиники и центрове за задържане, където са подлагани на репресии.

Фалун Дафа практикуващи от София разказваха на жители и туристи в София за фактите за практиката и преследването ѝ на три места - в Южния парк, на бул. "Витоша" и до езерото "Ариана". „Знам за Фалун Дафа от клипчетата в интернет, които гледах. На тях показваха колко жестоко са измъчвани практикуващите”, каза момиче на 25 години преди да се подпише в петицията.

В петицията в София бяха събрани над 200 подписа, а в Пловдив - около 160. Там около 15 последователи на практиката се събраха пред Централната поща, където организираха представяне на практиката и петиция, демонстрираха медитативните упражнения на практиката и раздаваха оригами лотосов цвят, които символизират чистотата на Фалун Дафа.

Във Варна, практикуващите се събраха на входа на Морската градина, където демонстрираха упражненията на фона на тихата медитативна музика, раздаваха лотоси оригами и листовки и обясняваха в какво се състои практиката и за преследването ѝ в Китай. Много хора искаха да прочетат философията на Фалун Дафа, събрана в книгата "Джуан Фалун" и искаха да правят упражненията.

В основата на Фалун Дафа стоят ценностите: истинност, доброта и търпение (на китайски език: джън, шан, жен). Практиката учи, че това е най-фундаменталната характеристика на самата Вселена и прилага същите принципи като направления във всекидневния живот.

Посредством последователно и целеустремено самоусъвършенстване един практикуващия Фалун Дафа може да постигне състояние на себеотрицание, по-висше прозрение и осъзнаване, вътрешна чистота и баланс – неща, които довеждат до така нареченото „истинско здраве“. В крайна сметка практикуващият върви към това, което източните традиции наричат "просветление" или "постигане на Дао" (или „Път").

Фалун Дафа набляга на фундаментално подобрение в характера на човека, като от това следват редица положителни външни промени: практикуващите стават по-толерантни към околните, по-съвестни и честни на работното място, и по-отворени и алтруистични като цяло.

По тази причина Фалун Дафа е получил редица признания, награди и прокламации от правителствени служители и различни организации.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies