Фалун Дафа България асоциация

Практикуващ Фалун Дафа спечели дело срещу отказан достъп до информация за задържането му в Сърбия преди повече от година

Българският практикуващ Фалун Дафа Георги Плешков спечели дело в Административен съд – София (№3586 от 26.05.2016 г.) с адвокат Тодор Димов, срещу отказан достъп до информация от Министрество на външните работи.

Плешков, заедно с още осем практикуващи Фалун Дафа, бяха задържани на 14 декември 2014 г. в Белград, Сърбия и престояха в центъра за предварителен арест в Панеска «Падинска Скела» в продължение на три дни, като първите 24 часа не им бе даден дори достъп до телефонно обаждане.

Практикуващият заведе дело, след като от министерството отказаха да предоставят информация за мерките, които са взети по време на задържането им и за освобождаването им, която е необходима както за него, така и за делото, заведено в Сърбия срещу незаконното задържане на деветимата практикуващи.

Според Административен съд - София, отказът за предоставянето на информацията, е незаконосъобразен и следва да бъде отменен. Министерство на външните работи са обжалвали решението на Административния съд в законовия 14-дневен срок, след което предстои разглеждане във Върховния съд.

На 14 декември 2014 г. в Белград, Сърбия, бяха задържани седем българи и двама руски граждани, които живеят в България. Всички те практикуват медитативната система за подобряване на духа и здравето Фалун Дафа и са доброволци за човешки права. Те посетиха Белград, два дни преди Третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (16 и 17 декември 2014 г.).

Първоначално практикуващите Фалун Дафа планираха да участват в мирни апели срещу преследване на практикуващите Фалун Дафа в Китай по време на Срещата на върха, но апелите, организирани от сръбските практикуващи, бяха забранени от властите на 13 декември. Затова практикуващите решиха да осъществят вече планираното си пътуване до Сърбия, за да се срещнат с други практикуващи, да обменят опит и да правят заедно упражненията на практиката. Те нямаха за цел да нарушават законите и да апелират незаконно, затова и не носеха в себе си банери и плакати.

Деветимата бяха арестувани веднага след пристигането си в „Big Hostel“ в Белград и отведени като престъпници, натоварени в затворнически бус. Първоначално бяха откарани в арест в града, а няколко часа по-късно бяха изведени от Белград и настанени в център за чужденци в Падинска скела, без право на комуникация и достъп до адвокат, с обяснението, че застрашават националната сигурност на Сърбия.

Българската Фалун Дафа асоциация своевременно информира външно министерство и консулството ни в Белград за случая, както и редица неправителствени организации в България, Сърбия и в Европа.

Сръбските власти получиха силен натиск от международната общност за освобождаването на задържаните, а ден и половина сред задържането им и от българските държавни институции. Едуард Кукан, словашки депутат от Европейския парламент и председател на парламентарната комисия за стабилизация и асоцииране на Сърбия към ЕС призова в изявление страната да освободи задържаните практикуващи Фалун Дафа. Неправителствената организация „Амнести Интернешънъл“ излезе с позиция по случая, в която призова за незабавно прекратяване на незаконното задържане. На 17 декември, по време на пресконференция в Европейския парламент на сръбския министър за евроинтеграция Ядранка Йоксимович, журналист от Ню Тан Дайнъсти телевижън също повдигна въпроса за незаконно задържаните практикуващи.

На 17 декември 2014 г., след три дни незаконно задържане, деветимата практикуващи Фалун Дафа бяха освободени и ескортирани до границата с България от сръбски полицаи. Арестът им в Сърбия показа освен прякото нарушаване на демокрацията, човешките права и свободата на изразяване на граждани на Европа и Русия, и незачитането на разпоредбите на Европейския съюз от сръбските власти, които кандадитстваха за членство в Евросъюза. През декември 2013 г. Европейският парламент прие Резолюция, с която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Дафа в Китай и призова държавите-членки публично да осъдят злоупотребата с органи за трансплантация. Подобна Резолюция се прие и в Конгреса на САЩ на 13 юни 2016 г.

Случилото се в Сърбия е ясен сигнал, че Китай се опитва да изнесе своята репресивна политика в други страни, казаха практикуващите на пресконференция в БТА, организирана веднага след завръщането им в България.

За още информация:
Милена Атанасова (координатор на Фалун Дафа за България), 0876 169185

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies