протест китайско посолство София

Български последователи на духовния метод Фалун Дафа се събраха пред сградата на китайското посолство в София на 20 юли 2016 г., за да отбележат годишнина от началото на преследването на своите съмишленици в Китай.

Те разпънаха големи плакати с надписи: "Спрете насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Дафа", призовавайки китайските власти да прекратят продължаващите 17 години репресии срещу практиката, и "Фалун Дафа - Истинност, Доброта, Търпение", които са трите основни принципа на духовното движение.

Мирната инициатива се организира ежегодно на тази дата и е част от събития в над 100 държави по цял свят, където Фалун Дафа е популярна.

(Чуйте репортажа в звуковия файл)


На 20 юли 1999 г. китайската комунистическа партия започва широкомащабно преследване на близо 100 милиона последователи на Фалун Дафа, което продължава и днес.

Партията вижда заплаха за властта си в огромния брой последователи на Фалун Дафа, който наброява близо 100 милиона души и надвишава почти два пъти този на партийните членове. Тогавашният лидер на партията Дзян Дзъмин издава еднолична заповед практикуващите Фалун Дафа да бъдат унищожени физически, психически и финансово.

Последват изгаряне на книги и информационни материали на Фалун Дафа, арести, задържане в трудови лагери, центрове за промиване на съзнанието, затвори и дори психиатрични клиники на последователи на практиката. Те са подлагани на жестоки репресии с цел да се откажат от духовните си убеждения.

Най-бруталният метод в репресивната кампания срещу Фалун Дафа в Китай е насилственото отнемане на органи от живи нейни последователи.

През 2006 г. канадските експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас, изнесоха доклад, според който в Китай са извършени около 45 000 трансплантации на органи с неизяснен произход. Килгор и Матас вярват, че голяма част от тези органи са насилствени иззети от симпатизанти на Фалун Дафа.

През юни 2016 г. Килгор и Матас издадоха нова версия на доклада, според който жертвите на насилствено отнемане на органи в Китай от началото на репресиите до сега са 1,5 милиона души, главно симпатизанти на Фалун Дафа, уйгури и тибетци.

През юни 2016 г. Камарата на представителите на САЩ единодушно прие Резолюция 343, която призовава китайското правителство незабавно да прекрати практиката на насилствено отнемане на органи и да спре преследването на Фалун Дафа.

През декември 2013 г. Европейският парламент прие резолюция, която осъжда насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Дафа.

В момента Европейският парламент е на път да приеме нова резолюция обявяваща се срещу тази практика в Китай. Писмената декларация WD0048/2016 до момента е подписана от 413 евродепутати, сред които и български.

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е китайска практика за личностно усъвършенстване, базирана на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Следването на принципите Истинност, Доброта, Търпение, се съчетава с пет медитативни упражнения.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies