Прожекция на филми за Фалун Дафа

Носители на редица международни награди - документалните филми "Свободен Китай: Смелостта да повярваш" и "Отвъд страха" - бяха прожектирани в Борисовата градина в София на 13 и 20 юли 2016 г.

Прожекциите бяха по повод емблематичната дата 20 юли, на която през 1999 г. започват широкомащабни репресии на близо 100 милиона последователи на медитативната практика Фалун Дафа от китайската комунистическа партия. Гоненията продължават и днес.

(Чуйте репортажа в звуковия файл)


"Свободен Китай: Смелостта да повярваш" привлече вниманието на софиянци с увлекателния разказ за реалността на нарушаването на човешките права в Китай. Посредством историите на двама души, държани с години в китайската система от трудови лагери, лентата разкрива произхода на евтините китайски стоки, цензурата в китайския Интернет, корпоративната политика на големи компании като Нестле и Сиско, и дори незаконната търговия с органи.

Главните герои във филма, Дженифър Зенг, майка и бивш член на комунистическата партия, и д-р Чарлз Лий, американски бизнесмен от китайски произход, са арестувани и измъчвани заради вярата си в принципите на духовната практика Фалун Дафа – истинност, доброта и търпение. Има само един начин да бъдат освободени - да се откажат от убежденията си и да възхвалят партията.

Част от зрителите на "Свободен Китай" се присъединиха и към прожекцията на филма "Отвъд страха" на 20 юли. Жители и гости на София проследиха с интерес историята на изтъкнатия правозащитен адвокат Гао Джишън, известен сред международната общност като "съвестта на Китай".

Гао Джишън е сред най-известните китайски защитници на човешките права. Той защитава бедни, фермери, малцинства. Но животът му се преобръща, когато се заема с правната защита на последователи на Фалун Дафа. Адвокатът влиза в полезрението на партията, като повдига въпроса за легитимността на репресиите. Както конституцията, така и законите на Китайската Народна Република не позволяват преследване на хора заради убежденията им.

През 2006 г. Гао е обвинен в "подриване на държавната власт", а лицензът му е отнет. Следват многократни отвличания, по време на които е подлаган на изтезания. Заради непоколебимостта си да даде гласност на това антиконституционно дело, Гао е номиниран два пъти за Нобелова награда за мир.

"А какво става днес с него? Жив ли е?", попита жена от публиката.

Модераторът на прожекцията успокои развълнуваните зрители, като потвърди, че Гао е жив, макар и в недобро здравословно състояние. И допълни, че през юни 2016 в Хонконг бе публикуван ръкописният мемоар на адвоката: "Китай, изправи се през 2017 г.". Докато е под домашен арест, в 446 страници Гао описва престоя си в затвора между 2009 и 2014 г., където е заплашван, бит и удрян с електрошок.

Фалун Дафа (още известна с името Фалун Гонг) е традиционна китайска система за усъвършенстване на съзнанието и тялото. Включва философия от Буда и Дао школите, и пет медитативни упражнения, които организаторите на събитието демонстрираха на желаещите преди и след прожекциите.

Бързото разпространение на практиката в Китай през 90-те години на миналия век е възприето като заплаха за властта на комунистическата партия, поради което на 20 юли 1999 г. тогавашният партиен и държавен лидер Дзян Дзъмин нарежда започване на национална кампания на репресии срещу последователи и симпатизанти на Фалун Дафа.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies