БФДА Прессъобщение

Китай държи насила възрастен практикуващ Фалун Дафа, след като е излежал присъдата от 16 г. затвор

Почти 70-годишният Уен Джиуен е Фалун Дафа практикуващ от Пекин, който е бил държан почти 16 години в китайски затвор, поради това, че практикува древната китайска система за самоусъвършенстване Фалун Дафа (известна и като Фалун Гонг). След освобождаването му през 2014 г., той е бил подложен на 24-часово наблюдение и постоянно безпокойство от агенти на Китайската комунистическа партия (ККП). Дъщеря му - Уан Сяодан, която е гражданка на САЩ, и съпругът ѝ, бяха в Пекин през юли т.г. с надеждата да отведат баща ѝ в Америка, където живеят. Те преодоляха много трудности и изпълниха всички процедури за издаване на виза, но на митницата в Гуандун, паспортът на Уен Джиуен е отнет и унищожен, а той не е могъл да отпътува за САЩ със семейството си. Сега той отново е задържан срещу волята си и отново е в опасност. Бащата на Уан е един от известните практикуващи в Китай, тъй като е бил координатор на Фалун Дафа в Пекин.

С тази случка, Китай за пореден път показва на целия свят, че не е направила нищо по отношение на човешките права на практикуващите Фалун Гонг, както и че не смята да прекрати репресиите срещу практикуващите, които продължават вече 17 г.

Уен Джиуен е осъден на 16 г. затвор след режисиран съдебен процес през 1999 г., който е показан по телевизията. Освободен е в края на 2014 г. без много шум и от тогава се опитва да се събере отново с дъщеря си. Тя многократно е била подкрепяна чрез жалби, отправяни от чуждестранни правителства и правозащитни групи. Уан води кампания от името на баща си в продължение на 16 г. и свидетелства пред Конгреса на САЩ през декември 2013 г. заедно с други дъщери на политически затворници в Китай. Според Леви Броуди, изпълнителен директор на Информационен центъра Фалун Дафа САЩ, паспортите на практикуващите Фалун Гонг в Китай продължават да са отнемани произволно и незаконно.

Във връзка със случая, в момента върви кампания по цял свят с призив към правителства, неправителствени организации и общественици и политици, да подкрепят спазването на човешките права на практикуващите Фалун Дафа в Китай и за освобождаването на Уен Джиуен. "Призоваваме правителството на САЩ окаже силен натиск върху китайските власти, за да издадат нов паспорт на Уанг и да му позволят да пътува до Ню Йорк“, се казва в прессъобщение на Информационен център Фалун Дафа САЩ.

Българската Фалун Дафа Асоциация също отправя призив към наши неправителствени организации, както и към парламентарната Комисия за човешки права, за освобождаването на Уен - „Настояваме китайските власти да освободят незабавно Уен Джиуен и да възстановят паспорта му, така че да може да се събере със семейството си в САЩ“, се казва в писмото до организациите и инстутициите.

Българска Фалун Дафа Асоциация организира мирен протест пред Китайското посолство в София в сряда - 17.08.2016 г., от 9:00 до 10:00 часа. По време на протеста ще бъде предадено официално писмо до Посолството с призив за освобождаването на Уен.

Надяваме се да застанете на страната на доброто, истината и справедливостта, като ни подкрепите в призива за освобождаване на невинния практикуващ, задържан против волята му от китайската комунистическа партия, само заради убежденията му.

Повече информация по случая може да намерите на уебсайта на Уен - http://freezhiwen.org/

За контакт: Милена Атанасова, Българска Фалун Дафа Асоциация, тел. 0876 169 185

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies