китайско посолство София

В прессъобщение на Българска Фалун Дафа Асоциация (БФДА) от 14 август т.г. се съобщава, че Уен Джиуен, практикуващ Фалун Дафа, не е могъл да отпътува за САЩ със семейството си. Въпреки че е имал валиден паспорт и виза за САЩ, на митницата в Гуандун, паспортът му е отнет и унищожен. Сега той отново е задържан и отново е в опасност.

Уен Джиуен е практикуващ от Пекин, който е бил държан почти 16 години в китайски затвор, поради това, че практикува Фалун Дафа (духовна практика известна и като Фалун Гонг). След освобождаването му през 2014 г., той е бил подложен на 24-часово наблюдение и постоянно безпокойство от агенти на Китайската комунистическа партия (ККП).

(Чуйте репортажа в звуковия файл)


По този повод, практикуващи Фалун Дафа се събраха на 17 август т.г., с позволението на Столична община, пред Китайското посолство в София на мирен протест срещу нарушаването на човешките права на Уен Джиуен и невъзможността му да напусне Китай.

Двама практикуващи влязоха в сградата на посолството, за да предадат официално писмо, в което настояват, посолството да не се подчинява на режима в Китай и да преследва практикуващи Фалун Гонг, и поискат китайското правителство да издаде нов паспорт на Уен и да премахне наложената му забрана да напуска страната.

Секретарката в китайското посолство, българска гражданка, се срещна с практикуващите. Тя каза, че всичко, което носи логото на БФДА не може да бъде прието в посолството, като беше видимо обезпокоена. Също така, тя настоя пред практикуващите незабавно да напуснат сградата на посолството по нареждане на административния директор и повика полицай, който да ги изведе.

Писмото не беше прието в посолството и трябваше да бъде изпратено с Български пощи.

 


 

Този уебсайт използва cookies