Плевен събитие

„Българска Фалун Дафа Асоциация организира за първи път в Плевен подписка срещу насилственото отнемане на органи в Китай”. Така започва статия на областния всекидневник „Посоки“, публикувана на 10 ноември.

Водещият регионален всекидневник „Посредник“, БТА и онлайн медииите News.bg и Darik Radio News също публикуваха материали по повод събитието, което се проведе на 8 ноември до Драматичен театър "Иван Радоев" в Плевен.

Публикациите акцентираха върху призива на подписката: незабавно прекратяване на насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай, включително от практикуващи китайския метод за подобряване на духа и тялото Фалун Гонг.

Единадесет български симпатизанти на Фалун Гонг запознаха плевенчани с фактите за преследването в Китай, което продължава над 15 години. Те събраха близо 430 подписа за няколко часа.

От началото на годината в България са събрани над 4000 подписа.

Подобни събития се провеждат в десетки държави по цял свят, а събраните подписи ще бъдат предадени на Върховния комисар на ООН за човешки права на 10 декември с призив ООН да окаже натиск върху китайските власти и проведе независимо разследване.

Инициатор на кампанията е неправителствената организация „Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH).

Отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай e потвърдено за първи път в доклада „Кървава реколта" (2006 г.) на двамата канадски експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас. Докладът разкрива, че между 2000 г. и 2005 г. за трансплантации в Китай са използвани близо 41 500 неидентифицирани органи, чийто вероятен източник са живи практикуващи Фалун Гонг.

През декември 2013 г. Европейският парламент прие резолюция, която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Документът препоръчва страните-членки на Европейския съюз публично да осъдят злоупотребите с органи за трансплантация в Китай и да осведомят за това своите граждани, пътуващи до Китайската Народна Република.

Подобна резолюция се придвижва за гласуване и в Конгреса на САЩ.

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е китайска практика за личностно усъвършенстване, базирана на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Следването на принципите Истинност, Доброта и Търпение се съчетава с изпълнение на пет медитативни упражнения.

Изключителната популярност на Фалун Гонг в Китай - между 70 и 100 милиона последователи - предизвиква завистта на лидера на китайската комунистическата партия Дзян Дзъмин. През 1999 г. той нарежда пълно унищожение на практиката с всички средства.

Днес Фалун Гонг се практикува от над 100 милиона души в 114 страни по света.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies