София езеро Ариана

Последователи на практиката Фалун Дафа в България отбелязаха 1-ви октомври - Международния ден срещу насилственото отнемане на органи.

От 30 септември, в три последователни дни, практикуващите дадоха възможност на гражданите да подкрепят международната петиция-жалба срещу бившия държавен лидер на Китай, Дзян Дзъмин. Той е посочен от европейски и американски правозащитни адвокати като държавният глава, който е злоупотребил с поверената му власт, и който е започнал широкомащабното и антиконституционно преследване на близо 100 млн. последователи на Фалун Дафа в Китай през 1999 г. Кампанията на репресии включва и насилствено отнемане на органи от последователи на практиката, които се намират в ръцете на властите в Китай.

Целта на петицията е да бъдат повдигнати обвинения срещу Дзян Дзъмин и да бъде изправен пред съда за извършените от него престъпления срещу човечеството, както са окачествявани от правозащитните адвокати.

През 1999 г. по нареждане на Дзян Дзъмин практикуващите за задържани, вкарвани в трудови лагери и центрове за превъзпитание, където са подлагани на репресии и мъчения, най-жестокото сред които се смята насилственото отнемане на техните органи. В резултат на това, практикуващите са убивани в процеса на отнемане на тези органи, както се посочва в доклада на двамата канадски експерти Дейвид Матас и Дейвид Килгор.

Международният ден е анонсиран от базираната в САЩ неправителствената организация "Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH). Чрез него се отправя глобален призив към ООН да сложи край на насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Дафа, тибетци, уйгури и други затворници на съвестта в Китай.

На информационните щандове в София, разположени на езерото „Ариана“ на 1 октомври и пред централния вход на Южен парк на 2 октомври, освен с петицията, гражданите на столицата можеха да се запознаят и с доклада на Килгор и Матас, озаглавен „Кървава реколта“.

В него двамата правозащитни адвокати за първи път през 2006 г. описват резултатите от проучванията си за трансплантационната система в Китай. По последни данни, в обновения през 2016 г. доклад се посочва, че от 2000 г. насам в китайските болници се извършват между 60 000 и 100 000 трансплантации годишно.

По данни на DAFOH между 100 000 и 200 000 последователи на Фалун Дафа в Китай са били убити заради органите им от 2000 г. насам.

Разбирайки фактите млад мъж от София каза: „И преди съм чувал за това. Недопустимо е. Къде да се подпиша?“ След което пожела успех на инициативата и продължи съботната си разходка.

Жителите на Хасково също можеха да видят информационния щанд пред театър „Иван Димов“ на 30 септември и да подкрепят с подписа си петицията-жалба.

Така близо 300 човека станаха тъжители в международната петиция по време на тази инициатива.

Всеки, подписал се в петицията, става на практика тъжител за започване на разследване в Китай на бившия ръководител на китайската комунистическа партия, Дзян Дзъмин. Разследване за иницииране на кампания на репресии и злоупотреба с власт.

Международната петиция се организира през последната година в различни градове на страната. Досега в нея са се включили над 7000 български граждани.

Фалун Дафа (Фалун Гонг) е традиционен китайски метод за усъвършенстване на съзнанието и тялото. Той включва пет медитативни упражнения, които подобряват тонуса и здравето, и трите принципа: истинност, доброта и търпение, следването на които подобрява характера, морала на човек и повишава духовността му. Практиката е безплатна.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies