подлеза на Софийски университет

Десетки столичани сложиха подписа си в международна петиция за човешки права в Китай на 29 декември 2016 г. в подлеза на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

С подкрепа на подписката, те заемаха ясна позиция срещу продължаващото преследване на традиционния духовен метод Фалун Дафа (още известен с името Фалун Гонг) от китайската комунистическа партия, и ставаха тъжители по жалба до Върховния съд и Върховната народна прокуратура на Китай, срещу бившия държавен и партиен лидер, Дзян Дзъмин.

През 1999 г. Дзян Дзъмин издава еднолична заповед за започване на национална кампания срещу Фалун Гонг. Десетки хиляди последователи и симпатизанти на Фалун Гонг са затваряни и измъчвани в трудови лагери, центрове за задържане, затвори и психиатрични болници. Хиляди са изгубили живота си в резултат на репресиите, които продължават и днес.

Според международния доклад "Кървава реколта", последно актуализиран миналия юни, между 2000 и 2015 г., над 1 милион души в Китай може да са били убити с цел органите им да бъдат продадени на нуждаещи се от трансплантация чуждестранни пациенти. Авторите на доклада смятат, че болшинството от жертвите на този "нов вид зло" (както го окачествяват те) са именно последователи на Фалун Гонг.

"Мъжът ми често пътува до Китай", коментира жена на средна възраст. "Това, което виждаме, са големи сгради, лъскава визия, процъфтяваща икономика. А в действителност има огромен брой китайци, които живеят в своите триколки. През деня готвят, продават – триколката е тяхното работно място, а вечерта – пак в нея лягат да спят. Това е факт и в Пекин. Задкулисието е голямо в Китай."

Жената се подписа в петицията и пожела успех на инициативата.

Събитието в центъра на столицата беше последно за годината. През 2016 г. подписката за изправяне на съд на Дзян Дзъмин обиколи над 20 родни града, където бяха събрани близо 6000 подписа.

Петицията е част от международна кампания, която се провежда в над 50 държави.

Българските симпатизанти на Фалун Гонг планират да подновят усилията още през първата седмица на 2017 г.

Фалун Дафа е традиционна система за усъвършенстване на съзнанието и тялото. Тя включва пет медитативни упражнения, които подобряват здравето и тонуса, и три морални принципа: Истинност, Доброта и Търпение.

Практиката е разпространена в 114 страни, където се разпространява доброволно и безплатно от близо 100 милиона последователи. Преследвана е единствено в родината си, Китай. Учението на Фалун Дафа и свързаните с него материали са преведени на над 50 езика, включително на български език, и могат да бъдат свалени безплатно от уебсайта www.falundafa.org.

 


 

Този уебсайт използва cookies