София петиция софийски университет

През новата 2017 г., София отново стана домакин на подписката, която е част от международна кампания за подвеждане под съдебна отговорност на бившия държавен лидер на Китай, Дзян Дзъмин.

Родни доброволци за човешки права, загрижени за ситуацията в Китай, раздаваха информационни брошури и призоваваха столичани да се включат в петицията на 18 януари 2017 г., в подлеза на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Като ръководител на китайската комунистическа партия (ККП) през 1999 г., Дзян Дзъмин издава еднолична заповед: медитативната практика Фалун Гонг да бъде изличена. Причината е: огромната популярност на Фалун Гонг по това време в Китай (над 70 милиона последователи), която е възприемана като заплаха за властта на партията, въпреки изрично аполитичния характер на Фалун Гонг.

Дзян нарежда създаване на извънзаконови институции като "Управление 6-10", които са натоварени със задачата да "се справят със случая Фалун Гонг". Хиляди са арестувани, изтезавани в трудови лагери и убивани с цел органите им да бъдат продавани на пациенти, нуждаещи се от трансплантация.

Според международния доклад "Кървава реколта", последно актуализиран миналия юни, между 2000 и 2015 г., над 1 милион души в Китай може да са станали жертва на насилствено отнемане на органи в държавни болници и затвори. Авторите на доклада смятат, че болшинството от жертвите на този "нов вид зло" (както го окачествяват те) са именно последователи на Фалун Гонг.

След като научи за продължаващото над 17 години преследване на Фалун Гонг в Китай, млад мъж заяви: "Хората са станали лоши и предатели. Много често се чувствам в безизходица. Не знам какво се случва с хората, но е плашещо. Къде да се подпиша?"

Доброволец от Фалун Гонг му обясни, че основните принципи на Фалун Гонг са Истинност, Доброта и Търпение, и че те се разминават с идеологията на репресии и потисничество на китайската комунистическа партия. Това от своя страна става причина партията да започне преследване на Фалун Гонг.

През 2016 г., в подписката се включиха близо 6000 българи в над 20 градове и села.

С подкрепа от над 2 милиона души в 50 държави по света, кампанията вече намира отзвук и в Китай. Високопоставени лица биват осъждани. Такъв е примерът с Джоу Юнкан, бивш директор на националната сигурност на Китай и най-големият поддръжник на Дзян Дзъмин. През юни миналата година Джоу бе осъден на доживотен затвор за корупция.

Едновременно с това, настоящият лидер на Китай, Си Дзинпин, официално обяви, че поема властта над Народната въоръжена полиция. Анализатори смятат, че това ще приближи Си Дзинпин до целта му да елиминира бившия лидер на ККП, Дзян Дзъмин, който е отговорен за културния упадък в Китай и за мащабни нарушения на човешките права, включитeлно на последователи на Фалун Гонг.

Фалун Гонг е още известен с името Фалун Дафа. Това е практика за усъвършенстване на съзнанието и тялото. В основата ѝ са принципите Истинност, Доброта и Търпение, които заедно с петте медитативни упражнения водят хората към духовен растеж, щастие и дълголетие.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies