Фалун Дафа подписка

Граждани на София и Пловдив се обявиха срещу нарушаването на човешките права в Китай, по време на шест събития между 8 и 18 февруари 2017 г.

Те се подписаха в международна петиция, която призовава за изправяне пред съда бившия лидер на китайската комунистическа партия.

"Бях в САЩ, там също ми разказаха за преследването на Фалун Гонг в Китай, но не разбрах много тогава. Сега разбрах. Искам да се подпиша в петицията. Добра кауза е това. Продължавайте", каза мъж на средна възраст пред Централни Хали.

Пред Националния дворец на културата в София на 11 и 12 февруари и на Кооперативния пазар в ж.к. "Люлин" на 18 февруари, столичани се включиха в кампанията.

Мнозина вече бяха запознати със ситуацията в Китай, с потъпкването на човешките права там и с насилственото отнемане на органи от последователи на медитативния метод Фалун Гонг.

Някои дори споделяха, че знаят за съществуването на последователи на метода в България, които всеки уикенд правят медитативните упражнения в Южен парк.

Фалун Гонг (Фалун Дафа) е традиционна китайска система за усъвършенстване на съзнанието и тялото, която е разпространена в над 110 държави. Системата включва пет медитативни упражнения, които подобряват здравето и философия, която подобрява характера чрез следване на принципите Истинност, Доброта и Търпение.

Огромната популярност на Фалун Гонг сред близо 10% от населението в Китай изплашва тогавашния държавен и партиен лидер, Дзян Дзъмин, който на 20 юли 1999 г. нарежда изличаване на метода. Вече над 17 години, симпатизанти на Фалун Гонг в Китай са арестувани, осъждани на затвор, измъчвани и дори убивани.

Насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта, включително симпатизанти на Фалун Гонг, тибетци, уйгури и други, е разкрито за пръв път през 2006 г. в доклада "Кървава реколта" на двамата канадски адвокати Дейвид Килгор и Дейвид Матас.

Според обновената версия на доклада от юни 2016 г., над 1 милион души в Китай може да са станали жертва на насилствено отнемане на органи в държавни болници и затвори. Авторите на доклада смятат, че болшинството от жертвите на този "нов вид зло" са именно последователи на Фалун Гонг.

Това беше и поводът за разгорелия се дебат във Ватикана на 7-8 февруари 2017 г. по време на среща на високо равнище по въпросите за трафика с органи. Правозащитници протестираха срещу участието на Китай в срещата, изразявайки тревога от изобилните доказателства, че Китай продължава да използва органи от екзекутирани затворници.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies