Фалун Дафа в България

Четири български града се включиха през изминалите две седмици в световна кампания за човешки права в Китай.

Близо 400 души в София, Пловдив, Банско и Разлог се подписаха в подписка, която представлява жалба до китайските Народна прокуратура и Върховен съд, за повдигане на обвинение срещу бившия държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин.

Банско и Разлог бяха домакини на петицията на 25 февруари 2017 г. В първото за годината подобно събитие в планинските градове, подписката подкрепиха над 200 жители и туристи.

"Блестите на фона мръсотията тук", заяви жена на средна възраст в Банско, след като научи целта на инициативата.

Подписалите се стават тъжители за започване на разследване на Дзян Дзъмин по обвинение в престъпления срещу човечеството и злоупотреби с власт. Той заема поста президент на Китай и генерален секратар на китайската комунистическа партия (ККП) от 1989 г. до 2002 г.

По негова заповед през 1999 г. започва кампания на изличаване на медитативния метод Фалун Гонг от страната. Тази мярка включва задържане на последователите на метода, затварянето им в трудови лагери и упражняването на насилие над тях, докато не се откажат от духовните си убеждения. Така милионите последователи на Фалун Гонг са репресирани, в резултат на което хиляди от тях са изгубили живота си. Преследването продължава и днес.

Млади хора в Студентски град в София на 23 февруари 2017 г. бяха изненадани да научат, че последователи на Фалун Гонг продължават да бъдат репресирани в Китай.

В Пловдив, на 22, 23 и 24 февруари, хората се подписваха в подписката, и заявяваха решителна позиция, че наследената от Дзян Дзъмин кампания на репресии срещу Фалун Гонг трябва да бъде прекратена незабавно, а извършителите изправени на съд.

Оригиналните бланки на петицията със събрани подписи в над 50 държави в цял свят, включително в България, периодично се изпращат до Народната прокуратура и Върховен съд на Китай.

Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е традиционна китайска практика за усъвършенстване на съзнанието и тялото. Последователите ѝ се придържат към трите вселенски принципи Истинност, Доброта и Търпение, и изпълняват пет лесни за научаване медитативни упражнения. Практикуването на Фалун Гонг води до значително подобрение на здравето и морала на хората.

Основателят на практиката г-н Ли Хонгджъ е номиниран веднъж за наградата "Сахаров" за свобода на мисълта на Европейския парламент и два пъти за Нобелова награда за мир.

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies