Информационен Център Фалун Дафа България
Информационен Център Фалун Дафа България

Русе Пловдив събитие

Българска Фалун Дафа асоциация организира за трета поредна седмица подписка, която осъжда кражбата на органи на практикуващи медитативния метод Фалун Гонг в Китай.

След като на 15 ноември подобни събития се проведоха едновременно в шест града на страната, за насилственото отнемане на органи този път научиха гражданите на Пловдив и Русе.

Събитията се проведоха успоредно в двата града на 22 ноември, а в Русе подписката продължи и на следващия ден.

Тежката ситуация на практикуващите Фалун Гонг в Китай събуди интереса на жителите и туристите в българския кандидат за европейска столица на културата Пловдив.

Минувачите взимаха листовки и се спираха пред банерите с надпис: “Петиция: Призив срещу насилственото отнемане на органи от живи хора в Китай, които практикуват традиционния китайски метод за самоусъвършенстване Фалун Гонг”.

Турист от Сингапур възкликна: “О, Фалун Гонг! Знам за това! Знам, че са преследвани заради убежденията им. Арестуват ги, защото следват принципите Истинност, Доброта и Търпение. Знам още, че ги затварят в трудови лагери, където ги убиват с цел да им вземат органите. Тази година се подписах в петицията в още две държави. С удоволствие ще се подпиша и във вашата."

В края на деня двойка младежи от китайската столица Пекин се спряха пред щанда с подписи и се заговориха с практикуващите в Пловдив. Те разказаха, че са в България на гости на приятели, с които се запознали в Пекин. Младежите живо се заинтересуваха от кампанията срещу насилственото отнемане на органи от практикуващи в Китай.

Единият сподели своя опит: “Много хора в Пекин практикуваха до 1999 г. Дори мои приятели. Събираха се по паркове и площади, за да правят упражненията. Когато обаче китайската комунистическа партия видя, че техният брой е близо 100 милиона души, се уплаши, че ще изгуби контрола над тях. Тогава забрани Фалун Гонг.“

Младежът разказа още, че е запознат с преследването, защото има приятели, които практикуват Фалун Гонг. След като пътувал много извън Китай, той се уверил колко силна е цензурата в родината му. Младият мъж допълни, че в резултат на цензурата и заблудата голяма част от китайското население не е запознато със същността на практиката, с масовото ѝ преследване и с престъпленията с органи.

Мнозина в Русе споделиха, че са научили за подписката от местен вестник и идват, за да подкрепят практикуващите в Китай.

Жителите и на двата града бяха запознати с престъпленията с органи в Китай. Те бяха чували за доклада “Кървава реколта” на двамата канадски експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас. В него се обяснява, че между 2000 г. и 2005 г. за трансплантации в Китай са използвани близо 41 500 неидентифицирани органи, чийто вероятен източник са живи практикуващи Фалун Гонг.

Медиите в Пловдив и Русе широко отразиха кампанията. Информация беше публикувана на страниците на четири онлайн ежедневника: ЕвроПловдив, Пловдив-онлайн, Дарик Пловдив и РусеИнфо.

Събитията в Пловдив и Русе са част от международната кампания на неправителствената организация „Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH). DAFOH призовава ООН да проведе независимо разследване на твърденията за отнемане на органи и да окаже натиск върху китайските власти.

Кампанията за тази година приключи на 30 ноември. В България бяха събрани 6 819 подписа.

На 10 декември, международният ден за човешки права, подписите от цял свят ще бъдат предадени на Върховния комисар на ООН по правата на човека.

През 2013 г. в България бяха събрани 2 396 подписa.

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е китайска практика за личностно усъвършенстване, базирана на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Следването на принципите Истинност, Доброта и Търпение се съчетава с пет медитативни упражнения.

Изключителната популярност на Фалун Гонг в Китай-с над 100 милиона последователи-предизвиква завистта на лидера на китайската комунистическата партия Дзян Дзъмин. През 1999 г. той нарежда пълно унищожение на практиката с всички средства.


 

Този уебсайт използва cookies