Русе Пловдив събитие

Българска Фалун Дафа асоциация организира за трета поредна седмица подписка, която осъжда кражбата на органи на практикуващи медитативния метод Фалун Гонг в Китай.

След като на 15 ноември подобни събития се проведоха едновременно в шест града на страната, за насилственото отнемане на органи този път научиха гражданите на Пловдив и Русе.

Събитията се проведоха успоредно в двата града на 22 ноември, а в Русе подписката продължи и на следващия ден.

Тежката ситуация на практикуващите Фалун Гонг в Китай събуди интереса на жителите и туристите в българския кандидат за европейска столица на културата Пловдив.

Минувачите взимаха листовки и се спираха пред банерите с надпис: “Петиция: Призив срещу насилственото отнемане на органи от живи хора в Китай, които практикуват традиционния китайски метод за самоусъвършенстване Фалун Гонг”.

Турист от Сингапур възкликна: “О, Фалун Гонг! Знам за това! Знам, че са преследвани заради убежденията им. Арестуват ги, защото следват принципите Истинност, Доброта и Търпение. Знам още, че ги затварят в трудови лагери, където ги убиват с цел да им вземат органите. Тази година се подписах в петицията в още две държави. С удоволствие ще се подпиша и във вашата."

В края на деня двойка младежи от китайската столица Пекин се спряха пред щанда с подписи и се заговориха с практикуващите в Пловдив. Те разказаха, че са в България на гости на приятели, с които се запознали в Пекин. Младежите живо се заинтересуваха от кампанията срещу насилственото отнемане на органи от практикуващи в Китай.

Единият сподели своя опит: “Много хора в Пекин практикуваха до 1999 г. Дори мои приятели. Събираха се по паркове и площади, за да правят упражненията. Когато обаче китайската комунистическа партия видя, че техният брой е близо 100 милиона души, се уплаши, че ще изгуби контрола над тях. Тогава забрани Фалун Гонг.“

Младежът разказа още, че е запознат с преследването, защото има приятели, които практикуват Фалун Гонг. След като пътувал много извън Китай, той се уверил колко силна е цензурата в родината му. Младият мъж допълни, че в резултат на цензурата и заблудата голяма част от китайското население не е запознато със същността на практиката, с масовото ѝ преследване и с престъпленията с органи.

Мнозина в Русе споделиха, че са научили за подписката от местен вестник и идват, за да подкрепят практикуващите в Китай.

Жителите и на двата града бяха запознати с престъпленията с органи в Китай. Те бяха чували за доклада “Кървава реколта” на двамата канадски експерти Дейвид Килгор и Дейвид Матас. В него се обяснява, че между 2000 г. и 2005 г. за трансплантации в Китай са използвани близо 41 500 неидентифицирани органи, чийто вероятен източник са живи практикуващи Фалун Гонг.

Медиите в Пловдив и Русе широко отразиха кампанията. Информация беше публикувана на страниците на четири онлайн ежедневника: ЕвроПловдив, Пловдив-онлайн, Дарик Пловдив и РусеИнфо.

Събитията в Пловдив и Русе са част от международната кампания на неправителствената организация „Лекари срещу насилственото отнемане на органи" (DAFOH). DAFOH призовава ООН да проведе независимо разследване на твърденията за отнемане на органи и да окаже натиск върху китайските власти.

Кампанията за тази година приключи на 30 ноември. В България бяха събрани 6 819 подписа.

На 10 декември, международният ден за човешки права, подписите от цял свят ще бъдат предадени на Върховния комисар на ООН по правата на човека.

През 2013 г. в България бяха събрани 2 396 подписa.

Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг, е китайска практика за личностно усъвършенстване, базирана на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Следването на принципите Истинност, Доброта и Търпение се съчетава с пет медитативни упражнения.

Изключителната популярност на Фалун Гонг в Китай-с над 100 милиона последователи-предизвиква завистта на лидера на китайската комунистическата партия Дзян Дзъмин. През 1999 г. той нарежда пълно унищожение на практиката с всички средства.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies