петиция София Пловдив Стара Загора

Нови 700 подписа бяха събрани в четири български града през юни, в международна подписка за подвеждане под съдебна отговорност на бившия китайски комунистически партиен лидер Дзян Дзъмин.

В София, Пловдив, Стара Загора и Раднево хората научиха за същността на древната китайска практика за усъвършенстване на духа и тялото Фалун Гонг, и за репресиите срещу нейните последователи в Китай, които продължават и днес.

С подписа си в петицията, българите станаха тъжители по колективна гражданска жалба срещу Дзян Дзъмин, който в качеството си на партиен лидер и държавен глава на Китай, на 20 юли 1999 г. еднолично забранява Фалун Гонг и подема национална кампания за елиминиране на практиката от страната.

На 3, 6, 7 и 13 юни, пловдивчани бяха шокирани да научат, че причината за начало на репресиите срещу Фалун Гонг в Китай е фактът, че симпатизантите му в източната държава са станали повече от членовете на комунистическата партия. По данни на китайското правителство, през 1999 г. последователите на Фалун Гонг са между 70 и 100 милиона, т.е. между 6 и 8 процента от китайското население, докато партийните членове са 65 милиона.

Дзян Дзъмин вижда в големия брой духовно пробудени граждани заплаха за своето управление и отдалечаване от идеологията на партията. Така той нарежда те да бъдат затваряни в трудови лагери, центрове за промиване на съзнанието и хвърляни в затвори. Тези невинни хора са подлагани на жестоки мъчения, включително убивани с цел насилствено отнемане на органите им.

"Необичайно е да се чуе, но любопитно да се разбере", сподели пловдивски юрист, който работи с няколко медицински института в България.

Твърденията за насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в държавни болници в Китай са потвърдени в доклада "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.) на двамата канадски адвокати Дейвид Килгор и Дейвид Матас, и американския разследващ журналист Итън Гутман. Според документа от близо 800 страници, от 2000 г. до 2015 г., Китай извършва между 60 000 и 100 000 трансплантации годишно, много повече от 10 000 трансплантации годишно, както твърди китайското правителство. Жертвите на този нов вид геноцид са последователи на Фалун Гонг, уйгури, тибетци и християни.

"Прекрасна инициатива! Продължавайте!", казваха често хора в града под тепетата, които минаваха покрай информационния щанд.

Темата продължава да вълнува световната общественост, защото макар Дзян Дзъмин вече да не е на власт, поддръжниците му продължават и днес започнатото от него репресивно дело.

Разпространители на петицията у нас са именно български последователи на Фалун Гонг.

"Това е традиционна китайска духовна практика, която включва пет медитативни упражнения и философия с принципи Истинност, Доброта и Търпение", разказа местен активист пред Народен театър "Иван Вазов" по време на събитие на 24 юни.

"Просто медитираме, опитваме се да зачитаме другите във всяко отношение и търсим причините за проблемите в себе си, вместо да упрекваме хората."

В Стара Загора на 23 юни и в Раднево на 30 юни, хората с готовност поставяха подписа си в международната петиция, след като научаваха за Фалун Гонг и преследването му в Китай.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies