китайско посолство София протест

Емблематичната дата 20 юли - която бележи начало на репресиите срещу Фалун Гонг в комунистически Китай - беше чествана в София, Пловдив и Стара Загора със серия от събития на 20 юли 2017 г.

В столицата, местни симпатизанти на древния китайски метод за усъвършенстване на духа и тялото, се събраха пред сградата на посолството на Китай на ул. "Александър фон Хумболт", за да изразят загрижеността си от продължаващите 18 години репресии срещу своите съмишленици в източната държава.

Родните активисти държаха плакати с надписи на български и китайски език: "Фалун Дафа е добро" и "Спрете насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг!", с които призоваха властите в Пекин да прекратят незабавно жестокото преследване на близо 100 милиона китайски граждани, следващи принципите на метода, Истинност, Доброта и Търпение, и изпълняващи петте медитативни упражнения, които водят до добро здраве.

Националната кампания на репресии срещу Фалун Гонг започва на 20 юли 1999 г. с еднолична заповед на тогавашния партиен и държавен лидер Дзян Дзъмин.

Близо две десетилетия, последователи на Фалун Гонг са затваряни в трудови лагери, центрове за превъзпитание, психиатрични клиники и затвори, където са измъчвани и дори убивани. От 2006 г. насам има твърдения, че те стават жертва и на насилствено отнемане на органи.

Според доклада "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.), от 2000 г. до 2015 г., Китай извършва между 60 000 и 100 000 трансплантации годишно, много повече от 10 000 трансплантации годишно, както твърди китайското правителство. Жертвите на този нов вид геноцид са последователи на Фалун Гонг, уйгури, тибетци и християни.

"Трудно за вярване"

За фактите около това малко познато зверство, научиха столичани по време на прожекцията на документалния филм "Трудно за вярване". Премиерната за България прожекция се състоя в Културен център G8 на ул. "Уилям Гладстон".

По същото време, документалната лента беше излъчена и в Регионална библиотека "Захарий Княжевски" в Стара Загора.

Телевизия Стара Загора излъчи кратък репортаж по темата, като интервюира Мартин Гарчев, местен активист на Фалун Гонг.

Гарчев разказа, че преследването на Фалун Гонг се корени в завистта на Дзян Дзъмин, който не може да приеме, че симпатизантите на практиката са почти два пъти повече от членовете на партията, и в страха му за властта на партията.

"Никога една праведна духовна практика няма политически цели", каза Гарчев пред местната телевизия.

Репортажът в новинарската емисия на Телевизия Стара Загора беше последван от излъчване на друг документален филм за Фалун Гонг: "Убити за органи: Десет години разследване на насилственото отнемане на органи".

Филмът изобличава ключов елемент на проблема, а именно: отговорността на висши държавни служители в китайския режим за тези зверства.

Същият филм бе излъчен вечерта на 20 юли и в ефира на Пловдивската обществена телевизия.

В града под тепетата, родни последователи на китайския метод проведоха информационни събития срещу Стълбите на Каменица на 12, 15, 17 и 19 юли. Те запознаха жители и туристи с международната петиция за подвеждане под съдебна отговорност на Дзян Дзъмин за геноцид и престъпления срещу човечеството.

С подписа си, пловдивчани станаха тъжители по гражданска жалба срещу Дзян Дзъмин, адресирана до Върховната прокуратура и Върховния съд на Китайската Народна Република.

Петицията се разпространява в 31 държави по света, сред които и България. От началото на кампанията през 2015 г. до сега има близо 2,5 милиона подписа. В България за две години са събрани почти 14 000 подписа.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies