хотел България Бургас петиция

Международна подписка за човешки права в Китай продължи да бъде разпространявана в България и през юли 2017 г.

В София, Пловдив, Бургас, Ямбол, Враца, Каварна и Първомай над 1200 българи се обявиха срещу незаконното преследване на последователи на медитативния метод Фалун Гонг, като поставиха подписа си в международната петиция.

Петицията цели да подведе под съдебна отговорност бившия лидер на Китай Дзян Дзъмин, който на 20 юли 1999 г. започва широкомащабно преследване на близо 100 милиона китайци, последователи на Фалун Гонг.

Репресиите, инициирани от Дзян Дзъмин, който ръководи Китайската Народна Република (КНР) от 1989 до 2002 г., се продължават от негови привърженици и днес, 18 години по-късно.

Както пише в приложения към подписката доклад, заедно адресирани до Върховната народна прокуратура и Върховния съд на КНР:

"Основните методи на преследване включват убийство, отвличане, идеологическо превъзпитание, побой, удари с електрошокови палки, сексуално насилие, изтръгване на признания чрез мъчения, инжектиране на психотропни вещества, насилствен труд, тормоз, незаконно задържане и др. Най-зловещото сред тези престъпления е актът на насилствено отнемане и търгуване с органи от живи последователи на Фалун Гонг – действие, наредено от извършителя."

"Пожелавам успех на вашата кауза!"

На 29 юли в Бургас се проведе последното за момента информационно събитие в страната, целящо да запознае обществеността със случващото се в Китай и да призове гражданите да се включат в петицията.

Разхождайки се на площад "Тройката", жена на средна възраст сподели:

"Аз съм пътувала в Китай. Още на летището те посреща едно отношение, сякаш нямаш индивидуалност и нищо не означаваш. Там не съдят, а направо режат глави, ако нещо не им хареса. Такова е управлението. Пожелавам успех на вашата кауза! Ще се подпиша."

В същото време на булевард "Алеко Богориди", до градинката на хотел "България" беше разположен втори информационен щанд, където подписалите се в петицията получаваха подарък лотосов цвят оригами, който е символ на Фалун Гонг.

В резултат на международните усилия за спиране на репресиите, резолюции, осъждащи насилственото отнемане на органи от последователи на Фалун Гонг в Китай досега са приели: Европейският парламент (2013 и 2016 г.), Камарата на представителите в Конгреса на САЩ (2014 и 2015 г.), Сенатът на Италия (2016 г.) и парламентите на Канада (2016 г.) и Австралия (2016 г.).

Жители и гости на Каварна подкрепиха подписката за даване на съд Дзян Дзъмин на 18 юли пред сградата на Общината; в Пловдив събития се проведоха срещу Стълбите на Каменица на 12, 15, 17 и 19 юли, във Враца и Първомай подписката гостува на 15 юли, и в Ямбол на 8 юли.

В световен мащаб, събраните подписи досега са близо 2,5 милиона, в 31 държави, от които 7 азиатски и 24 европейски. От края на 2015 г. до днес, доброволци у нас са посетили над 30 града и са събрали над 13 000 подписа.

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е традиционна китайска система за усъвършенстване на съзнанието и тялото, която се основава на принципите Истинност, Доброта и Търпение, и включва пет медитативни упражнения. Фалун Гонг се практикува в 114 страни по света. В България е популярна от 2001 г.

Практиката има милиони последователи, които единствено в Китай са преследвани и репресирани.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies