петиция Народен театър София

Международна петиция за човешки права в Китай продължи да се разпространява из страната ни и през август 2017 г.

София, Пловдив, Бургас, Нова Загора и Асеновград за пореден път тази година станаха домакини на петицията. Докато в Троян, Свиленград и Момчилград за първи път жителите научиха за международната инициатива, която цели да подведе бившия лидер на Китай Дзян Дзъмин под съдебна отговорност за престъпления, които е извършил по време на своето управление (1989-2002 г.).

Като глава на китайската комунистическа партия, през 1999 г. Дзян Дзъмин започва широкомащабно преследване на близо 100 милиона последователи на духовната практика Фалун Дафа, известна още с името Фалун Гонг.

Мотивът на Дзян за започване на преследването е, че последователите на практиката (70-100 милиона души) стават много повече от членовете на комунистическата партия (65 милиона души) и по този начин заплашват нейната власт. Дзян се чувства застрашен и от факта, че между 6-8% от китайското население са се отклонили от атеистичните принципи на партията, и са избрали да следват духовните учения на Фалун Дафа.

Така последователите са вкарвани в трудови лагери, затвори и психиатрични клиники, където са измъчвани, докато не се откажат писмено от духовните си убеждения. Хиляди са изгубили живота си в резултат на репресиите, които продължават и днес.

На 2 август в Асеновград, мнозина се спряха пред банерите с текст: "Да осъдим Дзян Дзъмин за престъпления срещу човечеството", разположени на пл. "Николай Хайтов".

"Твърдо подкрепяме започване на разследване [срещу Дзян Дзъмин]", ентусиазирано възкликнаха две млади момчета, преди да се подпишат.

117 жители на Троян подкрепиха петицията на 4 август, след като научиха какво се случва в Китай. С подписа си те станаха тъжители по гражданска жалба срещу Дзян Дзъмин, адресирана до китайските Върховен съд и Народна прокуратура. Жалбата уличава Дзян в злоупотреби, нарушения на международни съглашения и конституцията на Китай, във връзка с репресиите срещу Фалун Гонг.

Лятната кампания за изправяне на съд бившия китайски държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин приключи със събитие в подлеза на Софийски университет "Св. Климент Охридски" на 30 август.

През август подписката посети общо осем български града, където бяха събрани над 600 подписа.

Фалун Дафа (Фалун Гонг) е традиционна китайска духовна практика за усъвършенстване на съзнанието и тялото. Включва следване на принципите Истинност, Доброта, Търпение, и изпълнение на пет медитативни упражнения.

Фалун Дафа е сред най-популярните духовни практики в света: позната е в 114 държави и има над 100 милиона последователи. Има научно доказан положителен ефект върху морала и здравето. Всички дейности на Фалун Дафа навсякъде по света са изцяло безплатни, открити и доброволни. В България Фалун Дафа е позната от 2001 г. насам.

 

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies