петиция Конфуций Борисова градина

Честванията по случай Световния ден на Институт Конфуций, които се провеждат ежегодно в цял свят, и за четвърта поредна година в София, този път бяха съпроводени от подписка за човешки права в Китай.

Български последователи на древния китайски духовен метод Фалун Гонг се събраха на 30 септември 2017 г. от двете страни на сградата на Институт Конфуций в София - на бул. "Александър Стамболийски" и на ул. "Опълченска" - и събираха подписи за спиране нарушенията на човешките права в Китай.

Петицията цели да бъде сложено край на продължаващото 18 години преследване на последователите на Фалун Гонг от комунистическата партия в Китай и подвеждане под съдебна отговорност инициатора на репресиите, бившия китайски държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин.

По еднолична заповед на Дзян, от 1999 г. насам, между 70 и 100 милиона китайци, симпатизанти на Фалун Гонг, са подложени на най-жестокото преследване в съвременната човешка история. Те са арестувани, хвърляни в трудови лагери, затвори, измъчвани в психиатрични болници и дори убивани с цел продажба на органите им. Целта на мъченията е да ги пречупи психически и принуди да изоставят духовните си убеждения.

Износ на партийна пропаганда

След като излезе от сградата на Институт Конфуций, млада жена се спря пред информационните щандове, за да научи повече за Фалун Гонг и преследването в Китай. Един от българските последователи на метода я попита дали е усетила в Института духа на конфуцианството.

"По никакъв начин не разбрах за учението на китайския мислител Конфуций", отвърна тя. "Не усетих философията на изтока, а по-скоро духа на партията."

Общоизвестен факт е, че 1100-те Институти Конфуций в 93 държави по света са управлявани от китайския режим. Официално Институтите са места за обучение и културен обмен, но всъщност са основно средство за задгранична пропаганда и индоктриниране на партийната култура в западни университети.

Самата Сю Лин, зам.-министър на образованието на Китайската народна република и генерален директор на Институтите Конфуций, в интервю за Би Би Си през декември 2014 г., недвусмислено потвърди, че ръководените от нея организации изнасят ценностите на китайската комунистическа партия в западни училища и университети.

Заради връзката на Институтите Конфуций с китайското правителство, Американската асоциация на университетските професори ги окачестви като заплаха за академичната свобода. Университетът в Чикаго и Щатският университет в Пенсилвания прекъснаха връзките си с Институтите Конфуций. В Канада Институтите Конфуций са изцяло закрити. Днес Институтите Конфуций продължават да бъдат обект на разследване.

В съответствие с духа на китайската комунистическа партия, организаторите на събитията в Институт Конфуций в София изразиха негодувание от информационните щандове на Фалун Гонг въпреки факта, че те бяха разположени извън територията на Института. След няколко минути пристигнаха два патрулни автомобила. Проверката показа изрядност на събитието на Фалун Гонг, предварително одобрено от Столична община.

Петицията за изправяне на съд Дзян Дзъмин се разпространява в България от 2015 г. До сега в нея са събрани над 16 000 подписа в 50 родни градове и села.

Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е традиционна китайска практика за усъвършенстване на съзнанието и тялото. Тя включва пет медитативни упражнения, които подобряват здравето и философия, базирана на принципите Истинност, Доброта и Търпение.

Практиката се разпространява в 114 страни по света и има милиони последователи. В България е популярна от 2001 г. насам.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies