петиция НДК София

Последователите на медитативната практика Фалун Дафа в Китай продължават да получават подкрепа от България. През септември 2017 г. близо 1000 български граждани се включиха в международна петиция за човешки права.

Петицията цели да подведе под съдебна отговорност бившия държавен лидер на Китай Дзян Дзъмин, за злоупотреби с власт през периода на своето управление (1989-2002 г.).

Като главен секретар на китайската комунистическа партия (ККП), през 1999 г. Дзян Дзъмин издава еднолична заповед за изличаване на медитативната практика Фалун Дафа от Китай, което включва арести, мъчения, убийства и насилствено отнемане на жизненоважни органи от нейни последователи.

"Поздравления за инициативата!"

През септември, информационни щандове с петицията бяха разположени в осем български града: София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Крумовград, Севлиево, Чепеларе и Габрово.

Инициативата предизвика интерес у хора от всякакви възрасти и етнос.

"Вчера се върнах от Кьолн и там се разпространява същата петиция", каза мъж на средна възраст, след като се спря на щанда на столичния бул. "Тодор Александров" на 30 септември. "Поздравления за инициативата! В Кьолн бяха предимно китайци тези, които разказваха фактите за преследването. Успех!"

Често хората бяха любопитни какво представлява Фалун Дафа, че да предизвика подобно преследване.

Фалун Дафа е традиционна китайска духовна практика, известна още с името Фалун Гонг. Включва философия и медитативни упражнения.

Философията е основана на принципите Истинност, Доброта и Търпение. Следвайки ги, човек повишава нравствения си характер и ниво на духовно развитие.

Упражненията са пет и лесни за изпълнение. С тяхна помощ човек отваря енергийните канали в тялото и подобрява здравето си.

Благоприятният ефект върху характера и здравето прави Фалун Гонг най-бързо разпространяващата се практика в историята на Китай. Само за няколко години след преподаването ѝ пред обществото от нейния основател г-н Ли Хонгджъ през 1992 г., Фалун Гонг има милиони последователи.

Китайската комунистическа партия обаче не е доволна от зараждащата се тенденция милиони да следват духовните ценности на практиката, а не атеистичните принципи на партията. Дзян Дзъмин се заема да "разреши проблема с Фалун Гонг" и за една нощ превръща близо 100 милиона мирни китайски граждани в дисиденти.

Въпреки продължаващото 18 години преследване в Китай, Фалун Гонг има милиони последователи в 114 страни по света, а книгите ѝ са преведени на над 30 езика.

Петицията за подвеждане под съдебна отговорност Дзян Дзъмин се разпространява в десетки европейски и азиатски държави. У нас, от 2015 г. насам в петицията са се подписали над 16 000 души.

 


 

Този уебсайт използва cookies