Практикуващи Фалун Гонг от Сърбия и Хърватска

Международна подкрепа доведе до освобождаването на незаконно държаните в сръбски център за чужденци в продължение на три денонощия 7 български и 2 руски симпатизанти на духовния метод за самоусъвършенстване Фалун Гонг.

Българското външно министерство, Европейският парламент и Амнести Интернешънъл се притекоха на помощ на деветимата, които бяха обвинени в заплаха на националната сигурност по член 39 от конституцията на Република Сърбия. Това стана въпреки, че полицията ги е отвела директно при настаняването им в хотел в сръбската столица Белград на 14 декември.

Привържениците на Фалун Гонг първоначално планирали да участват в мирни апели с цел осведомяване на сръбската общественост относно престъпленията с насилствено отнемане на органи от живи последователи на духовния метод в Китай, по време на Третата среща на върха на високопоставени държавни служители от 16 централно- и източноевропейски държави. На форума, който се проведе на 16 и 17 декември в Белград, присъства и китайският премиер Ли Къцян.

Но мирните апели, заявени от сръбските симпатизанти на Фалун Гонг, били забранени от полицията в Белград на 13 декември. Затова българските активисти решили все пак да посетят Сърбия, за да се срещнат със своите сръбски приятели и да обменят опит в самоусъвършенстването, каквато е целта на практикуването на Фалун Гонг. Те били наясно, че апели няма да се проведат, затова не взели със себе си банери и плакати.

„С това задържане на нашите сънародници, сръбските власти директно се превръщат в съучастници в престъпленията на китайския режим,” се казва в изявление на Българска Фалун Дафа Асоциация (БФДА) от 16 декември.

„Те нарушават Конституцията на Република Сърбия, както и Конвенцията за правата на човека на ООН."

Задържането на деветимата практикуващи нарушава пряко членове 27, 29, 30, 31 и 39 от Конституцията на Република Сърбия, които засягат правото на свобода и сигурност, правото на свобода на придвижване и правата при арест и задържане без решение на съд.

Според БФДА, арестът на практикуващите е и ясна индикация доколко Сърбия уважава разпоредбите на Европейския парламент.

През декември 2013 г., Европейският парламент прие резолюция, която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Документът препоръчва страните-членки на Европейския съюз публично да осъдят злоупотребите с органи за трансплантация в Китай и да осведомят за това своите граждани, пътуващи до КНР. Подобна резолюция се придвижва за гласуване и в Конгреса на САЩ.

„Никой от тях не е престъпник. Всички са Фалун Гонг практикуващи и доброволци за човешки права,” се казва в изявление на БФДА от 15 декември.

Фалун Дафа, още известен с името Фалун Гонг, е китайски метод за личностно усъвършенстване, базиран на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение.

Изключителната популярност на практиката в Китай с над 70 милиона последователи предизвиква завистта на лидера на китайската комунистическа партия Дзян Дзъмин. През 1999 г. той нарежда пълното унищожение на практиката с всички средства.

„Всички права да протестират“

За да им позволят да се свържат с представители на българското и руско посолства, задържаните се съгласили да бъдат отведени в център за настаняване на чужденци в Падинска скела, извън Белград. Въпреки това не им дали шанс да говорят с консул.

В центъра, практикуващите Фалун Гонг били карани да подпишат декларации, в които признават, че са дошли в Сърбия с цел участие в незаконни протести. Ако подпишели, рискували да бъдат депортирани и дори съдени. Всички категорично отказали да подпишат.

Полицаите в центъра разделили групата на мъже и жени, иззели телефони, документи, кредитни карти и лични вещи на задържаните. За щастие, един от телефоните останал скрит, и ето как практикуващите успяли да съобщят за ареста на своите близки в България. Това става рано сутринта на 15 демеври.

БФДА алармира незабавно Министерство на външните работи (МВнР) и посолството на България в Белград. На родните дипломати отнема дълго време да установят местонахождението на незаконно задържаните. МВнР призовава сръбските власти за незабавно освобождаване на българските и руски граждани.

„Нашата информация е, че нашите съграждани не са имали никакви протестни действия,“ каза Бетина Жотева, говорител на външно министерство в изявление от 17 декември. „ Те са били отведени от там, веднага след като са се настанили в този хостел.“

И добави, че „като граждани на ЕС [сънародниците ни] имат всички права да протестират.“

Междувременно, всички български медии отразиха инцидента и се обърнаха за коментар към представители на Българска Фалун Дафа Асоциация.

Международната общност се притича на помощ

Българското МВнР обяви на 16 декември, че практикуващите Фалун Гонг най-вероятно ще бъдат освободени след края на форума. Сръбските власти се притеснявали, че практикуващите може да се върнат и протестират, ако ги пуснат по-рано.

За щастие, на помощ се притичат организации и общественици от чужбина, и нашите сънародници са освободени около 19 часа на 17 декември. У дома са около 3 часа сутринта на следващия ден.

„Мисля, че ни освободиха по-рано от плана заради натиск от Европейския съюз“, каза Георги Плешков, български практикуващ Фалун Гонг и един от задържаните. 
„Иначе сръбските власти планираха да ни държат до четвъртък или петък.“

Едуард Кукан, словашки евродепутат и председател на парламентарната комисия за стабилизация и асоцииране на Сърбия към Европейския съюз, също призова за освобождаване на българските практикуващи Фалун Гонг.

„Загрижен съм за задържането на правозащитните активисти от Фалун Гонг в Белград, които са отишли в Сърбия, за да повишат осведомеността за ситуацията с човешките права в Китай.

Европейският парламент подкрепя демокрацията и диалога за човешките права по света, и поддържа правото на събиране и мирни протести в страните-членки на ЕС, и в страните желаещи да станат част от Съюза. Вземайки предвид, че Сърбия е страна, кандидат-членка на ЕС, ние сме алармирани от постъпките на сръбските власти в този случай, и молим за освобождаване на правозащитните активисти, както и за ясно обяснение на ситуацията.“

По време на пресконференция за присъединяването на Сърбия към ЕС на 17 декември, журналист от международната телевизионна станция NTD повдигна въпроса за незаконния арест към сръбския министър за евроинтеграция, Ядранка Йоксимович. Тя отговори, че инцидентът е неприятен и че сръбските власти ще направят всичко, което е необходимо да направят.

В изявление от 17 декември Амнести Интернешънъл изрази тревога, че „сръбските власти действат незаконно“ и призова за „незабавно прекратяване на задържането, основано единствено на намерение за упражняване на правото на мирно събиране.“

Наред със седемте български и двамата руски симпатизанти на Фалун Гонг, от центъра в Падинска скела бяха освободени още двама привърженици на китайската духовна практика: една жена от Словакия и още една от Финландия.

Преди началото на форума в Белград, сръбските власти върнаха от границата двама хърватски практикуващи, а други двама върнаха обратно във Финландия директно от летището в Белград.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies