Български практикуващи Фалун Гонг говорят по време на пресконференция в пресклуба на БТА

Броени часове след като бяха освободени от сръбските власти, седмината български и двамата руски практикуващи мирната духовна практика Фалун Гонг дадоха пресконференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция (БТА).

Пресконференцията се състоя на 18 декември от 13 часа. Представители на много медии дойдоха, за да чуят историята на групата, арестувана на 14 декември и държана незаконно в продължение на три денонощия в център за задържане на чужденци в околностите на столицата Белград.

Практикуващите разказаха как полицаи ги чакали в хостела, в който щели да се настанят и ги отвели за разпит в полицейски участък. Оттам принудително ги преместили в център за задържане на чужденци. През цялото време не им позволили да се свържат с българското посолство. Иззели всичките им вещи, включително телефони и пари.

Арестът бил извършен в навечерието на Третата среща на правителствените ръководители на държави от Централна и Източна Европа и Китай, която се проведе 16 и 17 декември 2014 г. в Белград. На срещата присъстваше и премиерът на КНР, Ли Къцян.

"Случилото се в Сърбия е ясен сигнал, че Китай се опитва да изнесе своята репресивна политика в други страни," каза Сергей Пономарьов, руски гражданин, живеещ в България, и един от задържаните.

"В Китай хора биват убивани, органите им търгувани и човешкият живот не е считан за ценност. Ние разбираме икономическото значение на сътрудничеството между страните, но не разбираме, когато е за сметка на човешки животи."

Сръбските власти обвиняват сънародниците ни в заплаха за сигурността и обществеия ред на страната, въпреки че те нито са имали намерение да протестират, нито са извършили каквото и да било закононарушение.

Наистина планове за мирни протести срещу нарушенията на човешките права в Китай имало: сръбски практикуващи Фалун Гонг заявили желание за провеждане такива в полицията на Белград, но на 13 декември молбата била отказана. Така още преди заминаването си, българите били наясно, че протести няма да има. Затова не взели със себе си никакви банери или табла. Все пак решили да посетят Сърбия, за да се срещнат със своите приятели от Фалун Гонг от сръбска страна и да обменят опит в самоусъвършенстването, каквато е целта на Фалун Гонг.

Фалун Дафа (или Фалун Гонг) е китайски метод за личностно усъвършенстване, базиран на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Изключителната популярност на практиката в Китай с над 70 милиона последователи предизвиква завистта на лидера на китайската комунистическа партия Дзян Дзъмин. През 1999 г. той нарежда пълното унищожение на практиката с всички средства.

Според Мартин Ангелов, един от арестуваните, случката в Сърбия силно напомня реалността на продължаващите репресии срещу Фалун Гонг в Китай.

"Когато провеждаме събития за информиране на българската общественост относно престъпленията с отнемане на органи, хората често ни казват: 'Китай е много далеч. Защо ни е грижа?' Но сега осъзнавам, че не е толкова далеч. Виждам как преследването си проправя път към Европа. Това за мен е изключително шокиращо."

Третирани като престъпници

Виктория Джерманова, българска практикуваща Фалун Гонг, изрази ужас от това как са ги отвели като престъпници: отнели им документите, парите, не им е дали право на комуникация с близки и с българското посолство в Сърбия, както и достъп до адвокат.

Тя изрази недоумението си от случилото се, защото единственото, което са искали, е да покажат по мирен начин позицията си на защита на човешките права. И заяви, че след като подобна демонстрация нито се е случила, нито е можела да се случи поради отказа на сръбските власти, причината за задържането им е незаконна.

"След преживяното съм повече от убедена, че каузата за човешките права е нещо, което истински си заслужава," каза Джерманова.

Пресконференцията продължи с емоционално описание на преживения шок от ареста и разказ как сънародниците ни са били принуждавани да подпишат декларации, които ги уличават в престъпления, които те не са извършили. Ако подпишели, можело да ги депортират и дори съдят.

Международна подкрепа

Мартин Георгиев, български практикуващ Фалун Гонг и модератор на пресконференцията, обобщи подкрепата от международните институции, спомогнала за освобождаването на нашите съграждани.

Той прочете част от изявление на Амнести Интернешънъл от 17 декември.

“От Амнести Интернешънъл сме загрижени, че сръбските власти действат незаконно и ги призоваваме незабавно да прекратят всяко задържане, което е основано само на намерението на хората да изразят правото си на мирно събиране.”

Георгиев цитира и изказване на Едуард Кукан, словашки евродепутат и председател на Парламентарната комисията за стабилизиране и присъединяване на Сърбия в Европейския съюз.

„Загрижен съм за задържането на правозащитните активисти от Фалун Гонг в Белград, които са отишли в Сърбия, за да повишат осведомеността за ситуацията с човешките права в Китай. Европейският парламент подкрепя демокрацията и диалога за човешките права по света, и поддържа правото на събиране и мирни протести в страните-членки на ЕС, и в страните желаещи да станат част от Съюза. Вземайки предвид, че Сърбия е страна, кандидат-членка на ЕС, ние сме алармирани от постъпките на сръбските власти в този случай, и молим за освобождаване на правозащитните активисти, както и за ясно обяснение на ситуацията.“

Практикуващите благодариха за подкрепата на различни организации и лица, и в частност на Министерство на външните работи на България, които се бориха за освобождаването им в продължение на няколко дена.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies