телевизия предаване Китайската нова година

В шестия ден от Китайската Нова година, на 21 февруари 2018 г., двама български последователи на духовната практика Фалун Дафа гостуваха в предаването "60 минути" на пазарджишката телевизия Телемедиа.

Георги Плешков и Керка Кунчева разказаха за новогодишните обичаи в Китай като приготвянето на вкусни пелмени, събирането на семейството заедно и пускането в небето на известните по цял свят китайски фенери. Те също говориха за традиционните морални ценности и за пътя към намирането смисъла на човешкото съществуване, както е застъпено в автентичната китайска култура, предадена от древността.

Кунчева разкри и различията с нашите ширини, а именно, че с настъпването на Китайската Нова година започва царството на едно от животните в китайския календар. Тази година това е земното куче. Според източните разбирания това я прави подходяща за създаване на семейство и деца.

Какво е Фалун Дафа

Водещата на предаването Марияна Димитрова запита двамата любители на източната култура, какво представлява Фалун Дафа.

Плешков обясни, че това е традиционна китайска духовна практика за подобряване на съзнанието и здравето. В нея са включени пет медитативни упражнения и философия, основана на принципите Истинност, Доброта, Търпение.

Той показа илюстрации на упражненията и разказа за благоприятния им ефект, особено при физическо натоварване и нераположения.

Плешков също сподели, че книгата "Джуан Фалун", която съдържа философията на метода, му е помогнала да си отговори на фундаменталния за човечеството въпрос, какъв е смисълът на живота.

"Смисълът на живота е в това човек да се усъвършенства, да минава на по високо ниво, като едновременно помага на другите около него, а не само егоистично да мисли за себе си", каза Плешков.

Книгата е достъпна в книжарниците из цялата страна и може да бъде свалена безплатно от www.falundafa.org.

Търговия с органи

В хода на разговора обаче възникна въпросът как духовната земя Китай се превръща в световна икономическа сила и от къде идват обвиненията за трансплантационна мафия.

Гостите споделиха, че темата за незаконната търговия с органи с неясни донори в Китай не е от вчера.

Те разкриха факти от доклада "Кървава реколта/Клането: Актуализация" (2016 г.) на авторите Килгор, Матас и Гутман, според който от 2000 г. насам реалният брой извършени трансплантации в Китай е между 60 000 и 100 000 на година, в пъти повече от официално оповестените от правителството 10 000 на година.

Органите предполагаемо идват от затворници на съвестта: християни, тибетци, уйгури и най-вече последователи на Фалун Дафа. Те са хвърляни в затвори заради вярата си в духовното и традиционните ценности и морал: все неща в разрез с атеистичните принципи на китайската комунистическа партия.

Докладът, който е преведен на български, беше показан на камерата в "60 минути". Той е достъпен и онлайн тук.

 


 

Този уебсайт използва cookies