Това е подкаст на Информационен център Фалун Дафа България.

Това е подкаст на Информационен център Фалун Дафа България. В емисията ще чуете:

  • Как гости на Парк Хотел Москва в София научиха за практиката Фалун Дафа
  • Продължение на темата за това как Китай заблуждава западното общество за същността на Фалун Дафа, и
  • Продължение на темата какво е Фалун Дафа


Гости на Парк Хотел Москва в София се запознаха със същността на древната духовна практика Фалун Дафа на 17 март 2018 г.

Пред събралите се в ресторанта на столичния хотел, двама столични доброволци от Фалун Дафа демонстрираха петте медитативни упражнения на практиката, на фона на тиха музика. През това време, трети обясняваше какъв ефект има всяко едно от движенията на упражненията и как те спомагат за усъвършенстване на тялото и съзнанието.

Гостите научиха, че при изпълнение на упражненията се задействат едновременно всички енергийни канали в тялото, което има ефекта не просто на лекуване на болести, а на цялостно пречистване на тялото.

Упражненията са допълнителен метод за усъвършенстване във Фалун Дафа. Основното в древната китайска практика е усъвършенстването на съзнанието. Това се постига чрез следване на принципите Истинност, Доброта, Търпение. Човек подобрява своя характер, повишава морала си и върви по пътя към просветлението.

Принципите са подробно описани от основателя на системата, г-н Ли Хонгджъ, в книгата "Джуан Фалун". По време не представянето, желаещите имаха възможността да разгледат книгата. Те научиха също, че тя е достъпна за безплатно сваляне от уебсайта www.falundafa.org. Книгата може да бъде закупена от всички големи книжарници в страната.

В края на 30-минутната демонстрация някои от гостите пожелаха да научат къде в София и в страната се изпълняват упражненията и как могат да се присъединят.

Те научиха, че места за изпълнение на медитацията има в редица български градове и че всички дейности на Фалун Дафа по цял свят са безплатни. В София, всеки може да научи и изпълнява упражненията в Борисовата градина (всеки делничен ден от 7:30 часа, и в събота и неделя от 11:00 часа), и в Южния парк (в събота и неделя от 9:00 часа).

*****

За мнения и коментари, пишете ни на електронна поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., или коментирайте в страниците ни в Twitter и Facebook. Връзка към тях ще откриете на нашия уебсайт www.falun-bg.info.

*****

В миналия брой на нашия подкаст започнахме да ви разказваме как комунистическият режим в Китай заблуждава западния свят за същността на Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг. Сега следва част втора на този разказ.

В неотдавнашно интервю за медията Епок Таймс, професор Масимо Интровине, който изучава религиозни движения и е директор на базирания в Италия Център за изучаване на нови религии, разкри как китайският режим се опитва да вербува западни учени, да разпространяват пропаганда на омраза срещу Фалун Гонг.

Според Интровине, стратегията на китайския режим започва със заклеймяване на Фалун Гонг като "култ" или "секта".

Всъщност, китайският термин "сие дзяо" е от времето на динасията Мин, припомня Интровине. Западните учени често го превеждат като "хетеродоксални учения", тъй като в историята, китайският императорски двор по политически причини е заклеймявал религиите като "сие дзяо". През 19-и век, например, християнството е смятано за "агент" на западния империализъм и е наричано "сие дзяо".

Китайската комунистическа партия използва същия термин, за да атакува Фалун Гонг. Интровине смята, че режимът в Китай цели да предизвика симпатията на онези в западното общество, които се страхуват от секти.

Това е често използвана тактика за оправдаване на репресии срещу дадена група. Властите в Китай се опитват да оправдаят действията си пред местната и международната общност, като приписват престъпления на преследваната група, категоричен е Интровине.

На 25 октомври 1999 г., докато е на посещение в Париж, китайският държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин дава интервю за вестник Фигаро, и там за първи път използва определението "зъл култ", за да атакува Фалун Гонг. Китайската държавна телевизия CCTV, контролирана от режима, излъчва думите му.

На следващия ден, Пийпълс Дейли, друга медия на комунистическата партия, отпечатва интервюто. Тези материали са последвани от още много репортажи на заглавни страници в тези и други издания. Чрез тях се разпространява етикета "зъл култ".

На 30 октомври 1999 г., законодателният орган на режима приема така наречените "Решения за забрана на сектански организации, превенция и наказание на сектански дейности". Върховният народен съд и Върховната народна прокуратура на Китай издават "разяснение" на новия закон, в което предвиждат от минимум седем години затвор до смъртна присъда за замесени в "особено сериозни" дейности в организации-секти. Законът е насочен срещу Фалун Гонг, въпреки че името Фалун Гонг не се споменава.

С помощта на Фигаро, Дзян Дзъмин за няколко дена изковава основание за своето преследване на Фалун Гонг и създава правна стратегия, за да го оправдае.

Интровине обяснява, че за да съществуват в Китай, религиозните и други духовни системи трябва да се подчиняват на контрола на режима. Тъй като Фалун Гонг отказва, режимът се обръща срещу учението. Режимът приема само китаизирани религии, казва италианският учен, а за да може една религия да е китаизирана, тя трябва да признае контрола на ККП.

Ученият дава за пример Китайската патриотична католическа асоциация и Трите патриотични движения – контролирани от партията организации на католици и протестанти, с лидери назначени от партията. Междувременно, християни, които посещават неодобрени църкви, са системно тормозени и преследвани.

Очаквайте продължение по темата.

****

Подкрепете подписка в подкрепа на ФАЛУН ГОНГ и за спиране преследването в Китай. Подписката ще откриете на нашия уебсайт www.falun-bg.info.

*****

Какво е Фалун Дафа? Какво е Фалун Гонг? Каква е целта и ползата от практикуването на Фалун Дафа? Как се практикува Фалун Дафа? Отговори на всички тези въпроси ще получите в новата ни поредица, която продължава в този брой на подкаста.

Родината на Фалун Дафа е Китай. Практиката е представена за пръв път публично през 1992 г. в североизточния град Чанчун от нейния автор, г-н Ли Хонгджъ.

През 1993 г. г-н Ли Хонгджъ е обявен за "най-приветстван цигун майстор" по време на Източното здравно изложение в Пекин. Връчена му е правителствена награда за принос в разширяване границите на науката.

През същата година "Пийпълс пъблик секюрити нюз", официалният вестник на министерството на обществената сигурност в Китай, дава висока оценка на г-н Ли Хонгджъ за приноса му в "популяризиране на традиционните добродетели в борбата с престъпността, опазване на социалния ред и сигурността, и насърчаване на справедливостта в обществото."

През 1999 г., китайският министър на младежта и спорта заявява, че всеки последовател на Фалун Дафа може да спести по 1,000 юана (или 28 лева) годишно от медицински такси. При 100 милиона последователи, това са 100 милиарда юана (или 28 милиарда лева) спестени годишно за здравеопазване.

По данни на китайското правителство, през 1999 г. симпатизантите на духовния метод са между 70 и 100 милиона души, т.е. между 6 и 8% от китайското население.

Заради положителния ефект върху здравето и морала на хората, Фалун Дафа е получила многобройни признания от политици и общественици по цял свят.

През 2000 г. г-н Ли Хонгджъ печели една от наградите на Фрийдъм Хаус, най-старата организация за защита правата на човека в САЩ. Г-н Ли Хонгджъ е номиниран за Нобелова награда за мир през 2000 г. и 2001 г., както и за Наградата на Европейския парламент "Сахаров" за свобода на мисълта през 2001 г.

Днес Фалун Дафа е популярна в 114 държави по света. В България се разпространява от 2001 г. насам.

В следващата подкаст емисия ще ви разкажем за философията и книгите на Фалун Дафа.

*****

Това беше всичко за днес. Нашите подкаст емисии може да слушате на нашият сайт www.falun-bg.info. От главното меню изберете {Мултимедия} и след това {Аудио Подкаст}. Също може да ги слушате в Google Play Music, iTunes и всяка друга подкаст апликация.

Comments powered by CComment


 

Този уебсайт използва cookies