БНР Хоризонт изложба изкуство

Организатори на международната изложба "Изкуството на Джън, Шан, Жен" в България гостуваха в предаването "Хоризонт до обед" на Българското национално радио (БНР) на 12 април 2018 г.


Александра Ботева и Мартин Георгиев разказаха за обиколката на изложбата, която, след успешно гостуване в Балчик, сега е в Добрич, а след това продължава към Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и София.

"Джън, Шан, Жен" в превод от китайски език означава "Истинност, Доброта, Търпение. Това са трите основни принципа на китайската духовна дисциплина Фалун Дафа (още известна с името Фалун Гонг), която е и тема на изложбата.

"Фалун Дафа е традиционен метод за лично подобрение, или самоусъвършенстване", обясни Георгиев. "Чрез него, човек, следвайки тези три принципа [Истинност, Доброта, Търпение], се подобрява в ежедневния си живот. Тази система има много силен ефект и върху здравословното състояние."

Изложбата "Изкуството на Джън, Шан, Жен" е създадена през 2003 г. по инициатива на видния китайски скулптор и художник, проф. Кунлун Джан. Като последовател на Фалун Дафа, той иска да пресъздаде - с похватите на реалистичната маслена живопис - красотата на духовния метод и жестокото преследване на последователите му в Китай.

Така проф. Кунлун Джан, заедно с художници от различни националности, създават картините в експозицията, която гостува в нашата страна за трети път.

Изложбата до момента е посетила над 800 града в над 50 държави. Също е била изложена в Европейския парламент в Брюксел, в парламентите на Австралия, Великобритания и Канада, и в Камарата на представителите на САЩ във Вашингтон.

Първи домакини на изложбата този път бяха Културен център "Двореца" и Художествената галерия в Балчик, където картините останаха до 13 април.

Сега те са изложени в сградата на Висше училище по мениджмънт в Добрич, където могат да бъдат разгледани до 25 април.

Водещата на предаването Ирина Недева настоятелно търсеше отговор на въпроса защо Фалун Гонг е преследван в Китай.

Георгиев отговори, че преследването в Китай е подето през 1999 г. от китайската комунистическа партия (ККП), но вече не е така интензивно при настоящото правителство на източната държава.

От 1999 г. насам, последователи на Фалун Гонг са преследвани от ККП, затваряни в трудови лагери и репресирани. Хиляди са изгубили живота си в резултат на репресиите.

Интервюто включва още любопитни факти за връзката между изкуството, духовността и човешките права.

 

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies