представяне книга Гринуич Девет коментара

"Девет коментара за комунистическата партия" - книгата, която шокира милиони китайци по света - беше представена в столичния книжен център "Гринуич" на 25 април 2018 г.

"Девет коментара за комунистическата партия" е специално издание на международната медия Епок Таймс.

Публикуваната през 2004 г. серия уводни статии представя исторически факти и анализ на произхода, историята и кампаниите на китайската комунистическа партия (ККП), в които живота си са изгубили над 80 милиона души в мирно време.

Към 30 март 2018 г., над 300 милиона китайци са се оттеглили от членство в ККП и свързаните с нея организации, в резултат на прочитане на "Деветте коментара".

Според експерти, движението "Туейдан" - за отказване от ККП - е мирният преход на Китай към свободна и правова държава.

Изданието "Девет коментара за комунистическата партия“ е отличено с първа награда на Асоциацията на азиатско-американските журналисти (AAJA).

Специален гост

Специален гост на представянето беше асистентката на номинирания три пъти за Нобелова награда за поезия проф. Иван Бързаков.

Голяма част от стиховете му са посветени на трудностите, ограниченията и мъката по време на комунизма в България. Други произведения обрисуват лишените от спомени, истина и морал посткомунистически дни.

Бързаков бяга от комунистическа България през 1976 г., плувайки 11 километра в бурното море, на път за Италия.

В контекста на "Деветте коментара", неговата асистентка прочете няколко от творбите му, които силно впечатлиха гостите на събитието.

След като изслуша описателната характеристика на "Деветте коментара", Иван Милев, учител в частно училище с преподаване на немски език, сподели дълбоко трогнат:

"Преди няколко години аз самият харесвах идеята за социална справедливост; тя ми се струваше много примамлива. После научих, че комунистите са изпратили дядо ми - известен адвокат и народен представител - в концлагера в Белене, и осъзнах насилствената и тотално контролираща система на тази идеология. Според мен тя се промъква в света ни днес под формата на глобализация и заплахата продължава да е много голяма."

Емблематичната дата 25 април

Датата на събитието в книжен център "Гринуич" бе подбрана неслучайно. Тя е свързана с петия от "Деветте коментара" и е емблематична за съвременен Китай.

На 25 април 1999 г., близо 10 000 последователи на медитативната практика Фалун Гонг се събират пред сградата на Централната апелативна служба на китайското правителство в Пекин.

Те призовават с мълчалив протест за освобождаване на 45 свои съмишленици, незаконно задържани и бити два дни по-рано в близкия град Тиендзин. Преговорите с премиера Джу Жундзи водят до освобождаване на арестуваните, а протестиращите разчистват тротоарите и се прибират по домовете си.

Мирният апел сериозно обезпокоява бившия лидер на ККП Дзян Дзъмин, който го счита за опит за сваляне на властта. Затова идната нощ, той пише до Политбюро на ККП, обявявайки протеста за "най-сериозния политически инцидент".

Така Дзян Дзъмин поставя на 20 юли 1999 г. началото на жестоко преследване на близо 100 милиона китайски граждани, последователи на Фалун Гонг. Преследването продължава и днес.

Последователите са подлагани на жестоки репресии, включително насилственото отнемане на техни жизненоважни органи.

Преследването на Фалун Гонг е последната политическа кампания на китайската комунистическа партия, след Великата културна революция и масовите убийства на студенти на площад "Тиенанмън".

Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е традиционен китайски духовен метод за усъвършенстване на съзнанието и тялото от Буда школата. Включва философия, основана на принципите Истинност, Доброта, Търпение и пет медитативни упражнения, които спомагат за подобряване на здравето и намаляване на стреса.

Фалун Гонг е популярен в 114 страни по света, включително България. Преследван е единствено в родината си Китай.

 


 

Този уебсайт използва cookies