(ИЦФДБ)

Това е подкаст на Информационен център Фалун Дафа България от 8 май 2018 година.

За тези и още новини, посетете нашата страница в Интернет www.falun-bg.info.

В емисията ще чуете:

  • През кои български градове ще премине обиколката на международната изложба "Изкуството на Джън Шан Жен" и защо е важно да я посетите?
  • Къде може да откриете новото издание на книгата "Джуан Фалун" на български език?
  • Продължение на темата как Китай заблуждава западното общество за същността на Фалун Дафа, и
  • Как германка открива смисъла на живота в Индия, след като пропътува 55 държави.

 


======

След успешен дебют в Културен център "Двореца" и Градската художествена галерия в Балчик, Висшето училище по мениджмънт в Добрич и галерия "Богориди" в Бургас, международната изложба "Изкуството на Джън, Шан, Жен" се отправя към града на тепетата.

От 9 до 27 май експозицията от близо 40 маслени и акварелни платна ще бъде изложена в Галерия "Пловдив" в сградата на Общинския съвет.

След това ще посети Варна и Стара Загора, и ще завърши националната си обиколка с гостуване в София: 2-22 юли 2018 г., Галерия "България", Концертен комплекс - Зала България (1ви балкон), ул. "Георги Бенковски" 1.

Изложбата, чието име в превод от китайски език означава "Изкуството на Истинност, Доброта, Търпение", е дело на китайски и западни художници, които творят в стил неоренесанс.

Истинност, Доброта, Търпение са три вселенски принципа, които стоят в основата на духовното учение Фалун Дафа, още известно с името Фалун Гонг.

Платната пресъздават връзката на човека с божественото, завръщането към моралните устои и принципи, и борбата между доброто и злото.

Целта на изложбата не е само да радва окото и душата. С мощните средства на изобразителното изкуство, авторите разкриват една слабо позната по света реалност на съвременен Китай, различна от икономическия растеж и бляскавия просперитет. А именно: държавната кампания на репресии срещу симпатизанти на Фалун Дафа в затвори, центрове за промиване на съзнанието и полицейски участъци из цял Китай от 1999 г. насам.

Част от платната в изложбата представят истински житейски преживявания на авторите, някои от които са преки жертви на това жестоко преследване.

======

За мнения и коментари, пишете ни на електронна поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., или коментирайте в страниците ни в Twitter и Facebook. Връзка към тях ще откриете на нашия уебсайт www.falun-bg.info 

======

Новото, трето издание на книгата "Джуан Фалун" е вече на българския пазар.

"Джуан Фалун", което в превод от китайски език означава "Завъртане колелото на Закона", е основният текст на духовното учение Фалун Дафа. Автор на книгата е г-н Ли Хонгджъ, основател на практиката, представена публично в Китай през 1992 г.

Третото преработено издание на книгата "Джуан Фалун" може да откритиете на рафтовете на книжарници "Сиела" и във всички по-големи книжни пунктове в България. Книгата може също да свалите безплатно от уебсайта falundafa.org.

В малко повече от 300 страници, два пъти номинираният за Нобеловата награда за мир г-н Ли разкрива тайните на вселената, космоса, науката и смисъла на човешкия живот.

Книгата обяснява как човек може да постигне съвършенство на съзнанието и тялото с помощта на Фалун Дафа. Следвайки принципите на Фалун Дафа - Истинност, Доброта, Търпение - и изпълнявайки пет лесни за научаване медитативни упражнения, човек подобрява нравствения си характер, успокоява съзнанието си, освобождава се от заболявания и хармонизира отношенията с останалите. Постепенно развива духовната си същност и способността си за просветление на високи нива.

Книгата говори още за съвременните методи за лечение и укрепване на здравето; обяснява с какво Фалун Дафа се отличава от тях и от останалите цигун и йога практики. Любопитни са обясненията за кармата и как тя е свързана със страданията и болестите на съвременния човек; за привързаностите, които ни карат да страдаме; за яденето на месо; за разликата между будизъм и Буда школа, и много други.

Книгата "Джуан Фалун" става бестселър в Китай през 90-те години на миналия век. Преведена е на над 40 езика и се разпространява в над 110 страни по света.

Първият български превод на книгата излиза през 2005 г. (на издателство "Гуторанов и Син"), последван от втори през 2013 г. (на издателство "Сиела").

======

Следвайте Информационен Център Фалун Дафа България в социалните мрежи. Връзки към тях ще откриете на нашия уебсайт www.falun-bg.info

======

В последните два броя на нашия подкаст ви разказахме как комунистическият режим в Китай заблуждава западния свят за същността на Фалун Дафа, още известна с името Фалун Гонг. Следва трета част на този разказ.

През ноември 2000 г. китайският държавен и партиен лидер Дзян Дзъмин основава Китайската асоциация за борба с култовете. Асоциацията действа във всички провинции; тя разпространява пропаганда в страната и чужбина. Включително организира академични конференции с цел дискредитиране на духовната практика Фалун Гонг.

Последната тактика на асоциацията, на която италианският проф. Масимо Интровине става свидетел, е вербуване на академици, които да потвърдят твърденията на китайската комунистическа партия за Фалун Гонг.

Това става чрез публикуване на академични трудове и организиране на конференции с участие на китайски и западни учени. Китайският режим иска учените публично да потвърдят версията на партията, така че след това режимът да може да твърди, че учените поддържат партийната линия, дори това да не е истина.

Например, група западни учени са поканени да говорят на форум, организиран от Центъра за изучаване на международни псевдо религии към Уханския университет. Китайската държавна новинарска агенция Синхуа публикува статия на 3 декември 2017 г., според която учените "са се съгласили, че Фалун Гонг е култ, който разпространява слухове уронващи имиджа на Китай".

Според един от поканените говорители, Майкъл Кропвелд, статията в Синхуа силно изопачава неговите коментари, както и съдържанието на конференцията. "По никакъв начин не съм казвал такива неща: нито по време на речта си, нито в разговор с някого", казва Кропвелд пред медията Епок Таймс.

Кропвелд, който е директор на Инфо-култ, базирана в Канада организация за изучаване на малцинствени религиозни групи, казва, че е прочел речта си дума по дума, както е публикувана на уебсайта на организацията, и че статията на Синхуа е "лоша възстановка на казаното по време на конференцията".

Има обаче и западни учени, прегърнали пропагандата на китайската комунистическа партия. Джеймс Луис от Университета в Тромсьо, Арктическия университет на Норвегия, е публикувал академични трудове очернящи Фалун Гонг, сочи разследване на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг.

Луис е включен като експерт по култовете на уебсайта Кайуинд - правителствена Интернет страница за пропаганда срещу Фалун Гонг в Китай. Луис също е организатор и участник в много международни конференции по култовете, където разпространява реториката срещу Фалун Гонг.

Проф. Интровине участва през юни 2017 г. в конференция за "научен обмен срещу култовете" в град Джънджоу, китайската провинция Хънан. Остава изненадан от съдържанието на срещата. Въпреки че той и присъстващите учени не са съгласни с думите на своите китайски колеги, държавните медии пишат точно обратното.

Според Интровине, партията повтаря клеветите срещу Фалун Гонг толкова много, че някои западни академици започват да им вярват. От това произтичат сериозни последствия, а именно: китайската комунистическа партия продължава да репресира Фалун Гонг, без да се тревожи, че ще ѝ бъде потърсена отговорност за това.

От друга страна, ако повече учени проучат внимателно и проумеят докъде се простира пропагандата на режима, на партията ще ѝ стане трудно да оправдае преследването, смята Интровине. Тогава партията ще трябва да забави темпото на преследването или дори да приеме, че преследването струва твърде скъпо на международния имидж на Китай.

Интровине сравнява методите на китайския режим с подривните тактики на СССР, където са плащали на журналисти, учени и църковни настоятели да разпространяват невярна пропаганда.

Италианският учен призовава учените да изследват Фалун Гонг в дълбочина и от различни перспективи, а не само от тази на китайския режим. Например как Фалун Гонг става толкова популярен само за няколко години; защо хората започват да практикуват; и как Фалун Гонг подобрява здравето и подсилва щастието.

======

Подкрепете подписка в подкрепа на ФАЛУН ГОНГ и за спиране преследването в Китай. Подписката ще откриете на нашия уебсайт www.falun-bg.info 

======

Сега ще ви разкажем завладяващата история на германка която пропътува 55 държави, за да открие смисъла на живота в Индия.

По тесните и прашни пътечки на индийския град Сарнат, сред къщите и зад масивна будистка ступа се намира малка къща за гости, за която се грижи една германка. Самата тя определя мястото като скромно и просто жилище, но в него цари осезаемо спокойствие, което изпълва дори цветята и дърветата растящи наоколо. Жената отдава заслугата за това усещане на своята духовна вяра във Фалун Дафа.

Кристианс Елизабет Тайх пристига в Индия на 21 години, като студентка по приложни изкуства и скулптура. По онова време тя все още не знае, че ще се омъжи за индиец и ще превърне красивия град Сарнат в свой дом. Младата германка поема на дълго пътешествие, преди най-накрая да направи необичайна спирка в този древен град.

Крис, както я наричат роднини и приятели, от малка обича природата. По-късно проявява интерес към пътуване до далечни страни и запознаване с техните култури. В началото на 20-те си години се заема с изучаване на различни религии и философии, и започва да пътува, предимно на автостоп.

Така обикаля Франция, Испания, Италия, Холандия, Англия, Шотландия, Ирландия и Северна Африка, като понякога дори спи на открито във ферми и гори.

По-късно Крис отива в Африка, където работи като социален работник и се грижи за училища и домове за деца. По време на етиопския глад през 1985 г. младата германка се сблъсква отблизо с нищетата и смъртта. След седем години в Африка, Крис заминава за Южна Америка, където прекарва следващите шест години, като социален работник. След като вижда отблизо суровата житейска реалност, сърцето ѝ пожелава да разбере истинското значение на съществуването и причините за всички нещастия.

Търсенето ѝ продължава, докато един ден в Бразилия ѝ дават брошура за Индия, което отново я привлича към източната държава, и тя се връща там. След няколко години среща съпруга си и двамата се установяват в Сарнат.

Веднъж, когато участва във фестивал на жените, вижда американка от китайски произход да прави медитация. Мигновено е привлечена към нея – жената практикува медитацията на Фалун Дафа.

Фалун Дафа, позната също с името Фалун Гонг, е древна система за самоусъвършенстване, основана върху вселенските принципи на Истинност, Доброта, Търпение, и има пет лесни за научаване медитативни упражнения.

Крис е пропътувала близо 55 държави и се е запознала с десетки духовни практики. Въпреки това решава да отдели време, да изучи Фалун Дафа. Отнема ѝ години да я осмисли, но когато най-накрая започва да практикува тази древна духовна система, тя я промени напълно. Оттогава са изминали 15 години.

Крис споделя, че преди здравословното ѝ състояние не било добро. Но това се променя, след като започва да практикува Фалун Дафа. Също става по-уравновесена и спокойна в ежедневието.

След като изпитва радостта от доброто здраве и спокойното съзнание, решава да ги сподели с останалите. Започва да пътува из Индия и да представя медитацията на Фалун Дафа пред ученици и учители. Посещава над 60 училища в Ладак, североизточна Индия, Утар Прадеш, Утарканд, Химачал Прадеш и Карнатака.

Така хиляди научават за ценностите на Истинност, Доброта, Търпение. Тези ценности са единствената надежда, която може да заздрави нашия морал и да издигне нашето общество, като донесе надежда и благоденствие в живота на всеки, вярва Крис.

За съжаление обаче, тази мирна медитативна практика е подложена на жестоки репресии в своята родина Китай.

Китайската комунистическа партия е атеистична по природа и убива невинни последователи на Фалун Дафа от 1999 г. насам, продължава разказа си Крис.

Германката иска да информира учениците как невинни медитиращи са преследвани в Китай, докато в останалата част от света тази духовна дисциплина е широко приветствана.

В заключение жената споделя, че е събрала много любов и топлина по време на своите пътувания, но че за нея най-ценното е, че е намерила начин да сподели Истинност, Доброта, Търпение с всички и да им върне надеждата за по-добро бъдеще.

======

Това беше всичко за днес. Нашите подкаст емисии може да слушате на нашият сайт www.falun-bg.info. От главното меню изберете {Мултимедия} и след това {Аудио Подкаст}. Също може да ги слушате в Google Play Music, iTunes и всяка друга подкаст апликация.

Всички текстове публикувани на уебсайт www.falun-bg.info са собственост на www.falun-bg.info и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните му права". Информацията, включително текстове, могат да бъдат използвани и копирани без изрично писмено разрешение, при поставяне на активен линк към статията в уебсайт www.falun-bg.info. Подробна информация: Общи условия за използване на сайта.


 

Този уебсайт използва cookies