Прожекция на документалната лента "Свободен Китай: Смелостта да повярваш"

Носителят на множество международни награди документален филм „Свободен Китай: Смелостта да повярваш" беше прожектиран в столичния културен център G8 на Международния ден за човешки права 10 декември.

Филмът разкрива историите на бившия член на китайската комунистическа партия Дженифър и на американския бизнесмен от китайски произход Чарлс.

Двамата са последователи на мирната духовна практика за самоусъвършенстване Фалун Гонг, която е преследвана от китайския комунистически режим от 15 години насам заради огромната ѝ популярност.

Лентата пресъздава реалността на широкомащабно нарушаване на човешките права в Китай, и дава отговори на въпроси за произхода на евтините китайски стоки, цензурата в китайския Интернет и незаконната търговия с човешки органи за трансплантация.

След края на прожекцията в културен център G8, сред публиката възникна спонтанна дискусия. Голяма част от зрителите споделиха колко силно им е въздействал филмът и колко силно са потресени от видяното.

"Имам нужда да гледам филма поне още три пъти, докато осмисля и възприема цялата информация поднесена в него," заяви една жена.

Хората искрено благодариха за предоставената възможност да научат истината за погазването на човешките права в Китай и да разберат за фалшивата пропаганда и тоталната цензура върху свободния достъп до информация, осъществявани от китайската комунистическа партия.

Зрителите получиха допълнителна информация за продукцията. Те научиха, че „Свободен Китай: Смелостта да повярваш" е режисиран от Майкъл Пърлмън, автор на "Тибет отвъд страха", и е продуциран от телевизия NTD и компанията World2Be.

Софиянци научиха още, че от дебютирането си през април 2012 г. филмът е получил множество награди, сред които: първа награда на 45-ия международен филмов фестивал в Хюстън, първа награда от филмовия фестивал в Лос Анджелис, първа награда на филмовия фестивал във Филаделфия, най-добър филм на международния филмов фестивал в Денвър и други.

През 2013 г., филмът участва в надпреварата за номинации за наградите "Оскар" в категорията за най-добър саундтрак и най-добър документален филм.

„Свободен Китай: Смелостта да повярваш" е представен по цял свят. Лентата е прожектирана в над 500 частни прожекции, включително в Европейския парламент, в парламентите на Италия и Великобритания, Конгреса на САЩ, както и в щабквартирата на "Гугъл".


 

Този уебсайт използва cookies